Veel variatie, ruimte voor verbetering

Weefseldonatiegesprekken

Twee mensen waarbij een vragenlijst doorlopen wordt
Myrthe van de Meulenhof
Irene Wouters
Gert J. Olthuis
Sanne van Oosterhout
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:D8001
Abstract

De nieuwe donorwet heeft de rol van de arts in donatiegesprekken veranderd. Hoe ervaren artsen buiten de IC zo’n gesprek nu? Onderzoek laat zien dat ze het vooral lastig vinden als de overledene een ‘geen bezwaar’-registratie heeft.

Samenvatting

Doel

In beeld brengen wat de huidige ervaringen van artsen buiten de Intensive Care met weefseldonatiegesprekken zijn, en onderzoeken in hoeverre zij daarbij gebruikmaken van de Kwaliteitsstandaard Donatie. Deze kwaliteitsstandaard is opgesteld om een uniforme uitvoering van de nieuwe donorwet – ingevoerd in 2020 – in de praktijk te waarborgen.

Opzet

Exploratief kwalitatief onderzoek.

Methode

We voerden diepte-interviews met 13 artsen uit 2 centra die recentelijk een weefseldonatiegesprek hadden gevoerd. Deze interviews werden uitgeschreven en gebruikt voor een inductieve thematische analyse.

Resultaten

We identificeerden vier thema’s. Het weefseldonatiegesprek werd beschreven als een continue wisselwerking tussen arts en nabestaanden (thema 1), waarbij de arts bijvoorbeeld inspeelt op kennis van de nabestaanden over donatie en de donorregistratie. In het weefseldonatiegesprek speelden zowel contextuele factoren (thema 2), zoals tijdsdruk tijdens een dienst, als meningen en eerdere ervaringen van de arts een rol (thema 3). Zo rapporteerden artsen dat ‘geen bezwaar’-donorregistraties naar hun gevoel verschilden van ‘ja’-registraties. De afwegingen die de arts maakte tussen belangen van nabestaanden, de patiënt en toekomstige weefselontvangers (thema 4) kleurden het gesprek ook. Weefseldonatiegesprekken varieerden qua aanpak en inhoud. De Kwaliteitsstandaard was onbekend.

Conclusie

Artsen ervoeren de belangenafweging als complex, maar deze wordt niet behandeld in de Kwaliteitsstandaard. We adviseren om de inhoud van de Kwaliteitsstandaard aan te scherpen door deze belangenafweging te erkennen. Ook stimuleren wij artsen om met elkaar hierover te spreken, te reflecteren op eigen handelen en met elkaar mee te kijken. Scholing waarin onze resultaten meegenomen worden, kan artsen daarin ondersteunen.

Auteursinformatie

Radboudumc, afd. IQ Health, Nijmegen: M. van de Meulenhof en I. Wouters, studenten biomedische wetenschappen; dr. G. Olthuis, medisch ethicus; drs. S. van Oosterhout, biomedisch wetenschapper.

Contact G. Olthuis (Gert.Olthuis@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: Dit onderzoeksproject wordt financieel ondersteund door de Nederlandse Transplantatie Stichting (2020-2025). ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Myrthe van de Meulenhof ICMJE-formulier
Irene Wouters ICMJE-formulier
Gert J. Olthuis ICMJE-formulier
Sanne van Oosterhout ICMJE-formulier
Dit artikel wordt besproken in#34 De loonkloof in de zorg
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties