Artikel voor onderwijs en opleiding

Vergeetachtigheid

Een tekening van een oude vrouw waarvan de hersens uitgegumd worden
Eric P. Moll van Charante
Edo Richard
Marieke Perry
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:D8187
Abstract

Dit artikel is een actualisatie van een eerder verschenen nascholingsartikel Vergeetachtigheid (D6366). In de rubriek ‘10 vragen over’ beantwoorden experts veelvoorkomende vragen over een bepaald onderwerp. Test je kennis met de onlinetoets.

Op de hoogte blijven van nieuwe ’10-vragen-over’-artikelen, compleet met geaccrediteerde toetsvragen?

⚡Schrijf je gratis in op een e-mail alert door het dossier ’10-vragen-over’te volgen.⚡

Toets voor nascholing

Aan dit leerartikel is een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kan verdienen. De toets is beschikbaar tot 2 mei 2026.

Maak de toets
Overzicht van te behalen accreditatiepunten
Specialisme Punt(en)
Alle BIG-erkende specialismen 1
  • Deze toets geldt voor alle BIG-erkende specialismen en levert je 1 nascholingspunt op. De toets is geaccrediteerd door ABAN, NAPA, KNMP en NVZA.
  • De toets telt mee binnen en buiten het eigen vakgebied voor medisch specialisten, huisartsen, sociaal geneeskundigen,specialisten ouderengeneeskunde, apothekers en physician assistants. De accreditatie geldt niet voor verpleegkundig specialisten.
  • De toewijzing van punten verloopt via PE-online (het herregistratiesysteem) na het invullen van je BIG-nummer.

Dit nascholingsartikel is bedoeld voor collega’s die niet op regelmatige basis betrokken zijn bij diagnostiek naar cognitieve stoornissen, maar wel nu en dan te maken krijgen met patiënten die kampen met vergeetachtigheid. Aan de hand van praktische vragen uit het veld gaan wij in op het onderscheid tussen onschuldige en pathologische vergeetachtigheid, de waarde van de heteroanamnese, aanvullende tests en lichamelijk onderzoek, de differentiaaldiagnose, de indicatie voor verwijzing naar een specialist en het mogelijke nut van leefstijladviezen.

Vergeetachtigheid

Vergeetachtigheid is het verminderd vermogen om informatie te onthouden, op te slaan en weer op te halen. De prevalentie van geheugenklachten neemt…

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, locatie AMC, afd. Huisartsgeneeskunde en afd. Public & Occupational Health, Amsterdam: prof.dr. E.P. Moll van Charante, huisarts en senior onderzoeker. Radboudumc, Nijmegen: afd. Neurologie, Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour: prof.dr. E. Richard, neuroloog (tevens: Amsterdam UMC, locatie AMC, afd. Public & Occupational Health, Amsterdam); afd. Eerstelijnsgeneeskunde, Centrum voor Huisartsgeneeskunde-Ouderengeneeskunde en Public Health: dr. M. Perry, huisarts en senior onderzoeker.

Contact E.P. Moll van Charante (e.p.mollvancharante@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Eric P. Moll van Charante ICMJE-formulier
Edo Richard ICMJE-formulier
Marieke Perry ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
10 vragen over
Public Health
Huisartsgeneeskunde
Dementie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties