Testen op specifieke immunoglobulinen E (IgE) bij vermoeden van allergie bij kinderen: resultaten in een laboratorium voor huisartsen en medisch specialisten

Onderzoek
A. Baatenburg de Jong
L.D. Dikkeschei
P.L.P. Brand
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:2272-6
Abstract

Samenvatting

Doel

Beschrijven van uitslagen van onderzoek naar allergische sensibilisatie voor voedsel- en inhalatieallergenen bij kinderen jonger dan 4 jaar en bij oudere kinderen.

Opzet

Beschrijvend, retrospectief.

Methode

Verzameld werden de resultaten van alle specifieke immunoglobuline E(IgE)-tests bij kinderen, 0-18 jaar, die verricht waren in ons ziekenhuislaboratorium in de periode 1985-2003. Het ziekenhuislaboratorium verrichtte in deze periode deze tests voor zowel huisartsen als specialisten.

Resultaten

Bij 9131 kinderen was tijdens de onderzoeksperiode specifiek IgE bepaald. Bij 50 (3087/6185) van de kinderen ouder dan 4 jaar was sensibilisatie voor inhalatieallergenen aangetoond; dit was het geval bij 32 (931/2946) van de kinderen van 4 jaar en jonger. Sensibilisatie voor huisstofmijt (12), honden- (9) en kattenallergenen (8) was bij jonge kinderen vaker gevonden dan sensibilisatie voor pollen (7) (p < 0,001). Sensibilisatie voor voedselallergenen was bij 23 van de kinderen ouder dan 4 jaar gevonden. Van deze kinderen was 48 voor 5 of meer verschillende inhalatie- en/of voedselallergenen gesensibiliseerd. Bij kinderen van 4 jaar of jonger was de bepaling vaker aangevraagd door de kinderarts, bij oudere kinderen vaker door de huisarts.

Conclusie

Sensibilisatie voor inhalatieallergenen komt bij kinderen van 4 jaar en jonger frequent voor, terwijl die voor voedselallergenen niet alleen bij jonge kinderen, maar ook bij schoolkinderen en adolescenten regelmatig wordt gezien. In dergelijke gevallen bestaat er vaak sensibilisatie voor meerdere voedsel- en inhalatieallergenen, waarvan de klinische betekenis meestal niet duidelijk is.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:2272-6

Auteursinformatie

Isala klinieken, Postbus 10.400, 8000 GK Zwolle.

Amalia Kinderafdeling: mw.A.Baatenburg de Jong, assistent-geneeskundige; hr.prof.dr.P.L.P.Brand, kinderarts.

Afd. Klinische Chemie: hr.dr.L.D.Dikkeschei, klinisch chemicus.

Contact hr.prof.dr.P.L.P.Brand (p.l.p.brand@isala.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties