Privatisering van de Ziektewet: uiteenlopende effecten bij zowel bedrijven als Arbo-diensten

Onderzoek
H.N. Plomp
G. van der Wal
A.N.H. Weel
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1999;143:1369-73
Abstract

Samenvatting

Doel

Evaluatie van de reacties van bedrijven en Arbo-diensten op de privatisering van de Ziektewet alsmede inventarisatie van bedoelde effecten (minder arbeidsongeschikten, grotere reïntegratie-inspanningen van werkgevers) en niet-bedoelde effecten (discriminatie van ‘arbeidsgehandicapten’, aantasting van kwaliteit Arbo-zorg).

Opzet

Inventariserend enquêteonderzoek.

Methode

Gegevens over het aantal Arbo-diensten en de omvang en personele samenstelling daarvan werden in september 1997 verzameld door middel van een schriftelijke enquête onder de leden van de Branche Organisatie Arbo-diensten (BOA). Daarnaast werden gegevens over inspanningen van bedrijven op het gebied van arbeidsomstandigheden in 1996 en 1997 ontleend aan de gepubliceerde resultaten van telefonische enquêtes onder een representatieve steekproef van 4000 bedrijven.

Resultaten

Het aantal werknemers dat de Arbo-diensten verzorgen, was verdubbeld in 1997 ten opzichte van het aantal in 1991. Het aantal personeelsleden was ook verdubbeld, maar het aandeel van artsen in het totale personeelsbestand was afgenomen. Het aantal werknemers per arts was met 34 toegenomen. Afgaande op de aard van de afgesloten contracten met bedrijven kan men constateren dat de uitbreiding van de markt niet heeft geleid tot een bredere Arbo-zorg, wel tot een grotere variatie. Vooral grote bedrijven hadden meer initiatieven genomen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen en om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Middelgrote en kleine bedrijven hadden meer aan risicowering gedaan.

Conclusie

De bedoelde effecten zijn in beperkte mate opgetreden; ze zijn vooral gesignaleerd in grotere bedrijven. Negatieve effecten zijn vooral aanwijsbaar in kleinere bedrijven; daar blijft bovendien de kwaliteit van Arbo-zorg het meest achter.

Auteursinformatie

Vrije Universiteit, afd. Sociale Geneeskunde, Van der Boechorststraat 7, 1081 BT Amsterdam.

Dr.H.N.Plomp, socioloog-epidemioloog; prof.dr.G.van der Wal, sociaal-geneeskundige.

Amsterdamse Bedrijfsartsenopleiding CORVU, Amsterdam.

Dr.A.N.H.Weel, bedrijfsarts.

Contact dr.H.N.Plomp (hn.plomp.social@med.vu.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties