Opties voor thuismonitoring bij patiënten met hartfalen

Illustratie van een huisje met een hart erin
Dubbelpublicatie
Niels T.B. Scholte
Jasper J. Brugts
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:D8041
Abstract

Er zijn steeds meer mensen met hartfalen, wat leidt tot een steeds hogere belasting van de gezondheidszorg. Dankzij thuismonitoring kan de zorg voor patiënten met hartfalen efficiënter worden georganiseerd. Maar hoe effectief zijn de verschillende vormen van thuismonitoring eigenlijk vergeleken met de standaardhartfalenzorg?

Samenvatting

Doel

Een overzicht geven van de effectiviteit van de verschillende vormen van thuismonitoring bij hartfalen en de mogelijke rol die deze systemen kunnen spelen in het ontlasten van het zorgsysteem door ziekenhuisopnames vanwege hartfalen te verminderen.

Opzet

Meta-analyse van gerandomiseerde en observationele onderzoeken.

Methode

Het gebruik van thuismonitoringsystemen werd vergeleken met de standaardhartfalenzorg. De uitkomstmaten waren mortaliteit en ziekenhuisopnames vanwege hartfalen.

Resultaten

De samengevoegde resultaten van 92 studies lieten een reductie zien in het risico op mortaliteit en ziekenhuisopname vanwege hartfalen.

Conclusie

De meta-analyse ondersteunt het gebruik van thuismonitoringsystemen. Welke vorm het meest geschikt is voor welke patiënt moet nader worden onderzocht.

Auteursinformatie

Erasmus MC Universitair Medisch Centrum, Cardiovasculair Instituut, Thoraxcentrum, afd. Cardiologie, Rotterdam: drs. N.T.B. Scholte, promovendus; dr. J.J. Brugts, cardioloog.

Contact J.J. Brugts (j.brugts@erasmusmc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: voor dit uitgenodigde overzichtsartikel en het besproken artikel (Telemonitoring for heart failure: a meta-analysis. Eur Heart J 2023;44:2911-26) is er geen sprake van sponsoring of ondersteuning.

Verantwoording

Drs. N. Scholte wordt ondersteund door een subsidie van de Nederlandse Wetenschapsraad (NWO), subsidienummer: 628.011.214 (STRAP). Dr. J. Brugts heeft een onafhankelijke onderzoeksubsidie voor ISS ontvangen van Abbott aan het ziekenhuis en heeft de afgelopen vijf jaar sprekersopdrachten gehad of deelgenomen aan adviesraden bij Astra Zenica, Abbott, Boehringer Ingelheim, Bayer, Danchii Sankyo, Novartis en Vifor. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Niels T.B. Scholte ICMJE-formulier
Jasper J. Brugts ICMJE-formulier
Dit artikel wordt besproken in#31 Nieuwe antistollingsmedicatie?
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties