Hypertensie bij de negroïde patiënt

Klinische praktijk
G.J. Timmers
J.A. Schouten
P.M. ter Wee
R.O.B. Gans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1999;143:229-34
Abstract

Samenvatting

- Essentiële hypertensie komt bij negroïden vaker voor dan bij blanken en wordt waargenomen op jongere leeftijd, hetgeen met name blijkt uit onderzoek in de Afro-Amerikaanse populatie.

- Complicaties van hypertensie, zoals ischemische hartziekte, (terminale) nierinsufficiëntie en cerebrovasculair accident (CVA), treden bij negroïden vaker op en verlopen ernstiger dan bij blanken.

- Dit raciale verschil in het vóórkomen van hypertensie en de daarmee samenhangende complicaties lijkt zowel bepaald door genetische factoren als door omgevingsfactoren.

- Hypertensie bij negroïden kenmerkt zich door zoutgevoeligheid, met daarbij een relatief hoog circulerend plasmavolume en een lage plasmarenineactiviteit. Sociaal-economische factoren, een hoge prevalentie van obesitas en insulineresistentie lijken verder bij te dragen aan het optreden van hypertensie in de negroïde populatie.

- Intensieve behandeling van hypertensie bij negroïden, met wellicht lagere streefwaarden dan de algemeen geadviseerde 140/90 mmHg, is aangewezen.

- Monotherapie met diuretica is eerste keus; calciumantagonisten zijn een goed alternatief voor diuretica. Bètablokkers en angiotensine-‘converting’-enzym(ACE)-remmers zijn bij negroïden weliswaar minder werkzaam dan bij blanken, doch dit raciale verschil verdwijnt na combinatie met een diureticum.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam.

Afd. Algemene Inwendige Geneeskunde: G.J.Timmers, assistent-geneeskundige; dr.J.A.Schouten, internist.

Afd. Nefrologie: dr.P.M.ter Wee, internist-nefroloog.

Academisch Ziekenhuis, afd. Algemene Inwendige Geneeskunde, Groningen.

Prof.dr.R.O.B.Gans, internist.

Contact G.J.Timmers

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties