Hoge vaccinatiegraad van Amsterdamse kinderen

Onderzoek
M.F. van der Wal
A.C.M. Diepenmaat
H. Pauw-Plomp
M.L. van Weert-Waltman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:131-5
Abstract

Samenvatting

Doel

Nagaan of in Amsterdam sociale of culturele groepen kinderen bestaan met een relatief lage vaccinatiegraad voor difterie, kinkhoest, tetanus en poliomyelitis (DKTP) en bof, mazelen en rodehond (BMR).

Opzet

Descriptief dwarsdoorsnedenonderzoek.

Methode

Op de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst Amsterdam werden van alle 83.217 kinderen van 2-12 jaar die woonachtig waren in Amsterdam op 1 januari 2000, de entgegevens geanalyseerd alsmede de sociaal-demografische gegevens (geslacht, geboortejaar, geboorteland van moeder en kind, schoolnaam en postcode) die routinematig werden verzameld op de afdeling. Scholen werden op basis van de Amsterdamse scholengids 1999/2000 ingedeeld naar levensbeschouwing. Op grond van de postcode werden kinderen ingedeeld naar woonwijk. Wijken werden gegroepeerd naar sociaal-economische status op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Resultaten

De gemiddelde vaccinatiegraad was voor DKTP 92,4 en voor BMR 93,5. Er waren geen noemenswaardige verschillen in vaccinatiegraad tussen wijken met een verschillende sociaal-economische status. De vaccinatiegraad voor allochtone kinderen was soms hoger en soms lager dan die voor autochtone kinderen. Vooral allochtone kinderen die in het buitenland waren geboren (Suriname, Antillen, Marokko, Turkije), waren onvoldoende gevaccineerd: tegen DKTP was 70,9 volledig gevaccineerd en tegen BMR 79,5. De vaccinatiegraad van kinderen die naar een antroposofische basisschool gingen, was duidelijk lager dan die van kinderen die op een ander type school zaten: voor DKTP en BMR respectievelijk 81,0 en 59,9 bij de eerstgenoemde groep tegenover 94,4 en 95,3 bij kinderen op een openbare basisschool.

Conclusie

De vaccinatiegraad in Amsterdam was hoog. Verdere verhoging van de vaccinatiegraad is wellicht mogelijk wanneer men in het buitenland geboren kinderen die in Nederland wonen actiever benadert en ouders die kritisch tegenover vaccineren staan beter informeert over de voordelen en (vermeende) nadelen van vaccinaties.

Auteursinformatie

Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst, Postbus 2200, 1000 CE Amsterdam.

Afd. Epidemiologie en Gezondheidsbevordering: dr.M.F.van der Wal, epidemioloog; mw.drs.A.C.M.Diepenmaat, medisch socioloog.

Afd. Jeugdgezondheidszorg: mw.H.Pauw-Plomp en mw.M.L.van Weert-Waltman, jeugdartsen.

Contact dr.M.F.van der Wal (mvdwal@gggd.amste)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties