Het klinisch perspectief van angiogeneseremmers

Klinische praktijk
S.A. Radema
P.O. Witteveen
M.B.F.G. Gebbink
E.E. Voest
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:1675-80
Abstract

Samenvatting

- Een belangrijke ontwikkeling in de behandeling van kanker is het onderzoek naar de toepassing van therapieën die gericht zijn tegen het micromilieu van de tumor en met name het vaatbed.

- In de jaren tachtig van de vorige eeuw is het concept van de angiogenese (uitgroei van nieuwe bloedvaten uit bestaande bloedvaten) tot ontwikkeling gekomen. Angiogenese is de stuwende kracht achter tumorgroei en metastasering.

- Door recent angiogeneseonderzoek is de rol van groeifactoren duidelijk geworden (vasculair-endotheliale groeifactor (VEGF), epidermale groeifactor), en die van metalloproteïnasen en van endogene eiwitten zoals angiostatine en endostatine.

- Deze kennis heeft geleid tot een snelle ontwikkeling van strategieën om de angiogenese te remmen.

- Ondanks veelbelovende preklinische dierstudies hebben klinische studies met enkelvoudige angiogeneseremmers vooralsnog geen antitumoreffect aangetoond. Wel heeft het blokkeren van VEGF in aanvulling op conventionele chemotherapie recentelijk een verlenging van de ziektevrije overleving laten zien en een verhoogd responspercentage op de chemotherapie.

- Het uitgevoerde onderzoek heeft bijgedragen aan nieuw inzicht in de biologie van kanker, aan het opzetten van aangepaste klinische studies en aan de ontwikkeling van surrogaatmarkers die gebruikt kunnen worden als farmacodynamische onderzoeksuitkomsten in toekomstige studies.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, afd. Medische Oncologie, Postbus 85.500, 3508 GA Utrecht.

Mw.dr.S.A.Radema, mw.dr.P.O.Witteveen en prof.dr.E.E.Voest, internisten-oncologen; dr.M.B.F.G.Gebbink, moleculair-bioloog.

Contact prof.dr.E.E.Voest (e.e.voest@azu.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties