Herziene richtlijn ‘Oesofaguscarcinoom’

Maureen M. de Boer
Bas Wijnhoven
Ate van der Gaast
Tom Rozema
Grard Nieuwenhuijzen
Gerard J.B. Hurenkamp
Peter D. Siersema
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A3732
Abstract

Toets voor nascholing (verlopen)

Aan dit leerartikel was een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kon verdienen.

Bekijk de toets

Samenvatting

  • In de herziene richtlijn ‘Oesofaguscarcinoom’ wordt geadviseerd om patiënten met een resectabel oesofaguscarcinoom (uitgezonderd T1N0-tumoren) gelijktijdige chemoradiotherapie te geven voorafgaand aan een operatie.

  • Voor patiënten met een resectabel, maar niet operabel oesofaguscarcinoom is simultane (concomitante) chemoradiotherapie de behandeling van keuze.

  • Er zijn richtlijnen geformuleerd voor de resectiemethode, die sterk afhangt van de lokalisatie van het tumorproces: in de oesofagus of op de gastro-oesofageale overgang.

  • Als palliatieve maatregel bij dysfagie verdient bij een levensverwachting van tenminste 3 maanden brachytherapie de voorkeur boven plaatsing van een stent.

  • Er is geen wetenschappelijk bewijs om alle patiënten na een resectie van een oesofaguscarcinoom met een buismaagreconstructie te suppleren met vitamine B12; een onderzoek naar het nut hiervan is echter gestart.

  • De werkgroep pleit voor het registreren van meetbare uitkomsten ten aanzien van diagnostiek, perioperatieve mortaliteit, morbiditeit en langetermijnoverleving. Criteria betreffende het volume, de infrastructuur, specialisatiegraad van de medische en paramedische specialisten en getoonde uitkomsten van zorg dienen daarbij betrokken te worden.

Auteursinformatie

M.M. de Boer; dr. B.P.L. Wijnhoven en dr. G.A.P. Nieuwenhuijzen, chirurgen; dr. A.van der Gaast, internist-oncoloog; dr. T. Rozema, radiotherapeut; drs. G.J.B. Hurenkamp, huisarts; prof.dr. P.D. Siersema, mdl-arts.

Contact Conctactpersoon: M. de Boer (r.boer2654@upcmail.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: P.D. Siersema ontving reiskostenvergoeding van de Vereniging Integrale Kankercentra, verrichtte onbetaald advieswerk voor Jansen BV, Nederland en Boston Scientific Corp., USA en ontving researchgelden van Janssen BV, Nederland, Boston Scientific Corp., USA, Philips BV, Nederland, Astra Zeneca BV, Nederland, Cook Medical Ltd., Ierland, World Cancer Research Fund, KWF Kankerbestrijding en ZonMW. Financiële ondersteuning voor dit artikel: geen gemeld.
Aanvaard op 15 juni 2011

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties