Familiaire cystenieren: jongvolwassen familieleden screenen of niet?

Opinie
Bart J. Kramers
Marjolein Storm
Ron T. Gansevoort
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D1942
Abstract

Bij veel erfelijke aandoeningen kunnen tegenwoordig familieleden gescreend worden op aanwezigheid van de ziekte, voordat deze ziekte tot klachten leidt. Of presymptomatische screening al dan niet geadviseerd moet worden, is een vraag die speelt voor meerdere ernstige, overerfbare aandoeningen en die afhangt van meerdere factoren. Dat geldt voor bijvoorbeeld BRCA-genmutaties of de ziekte van Huntington, maar ook voor familiaire cystenieren, ook wel autosomaal dominante polycysteuze nierziekte (ADPKD) genoemd.

De beslissing om al dan niet tot screening over te gaan wordt gebaseerd op inzichten die kunnen veranderen door nieuwe medische ontwikkelingen. In dit artikel gaan wij aan de hand van nieuwe ontwikkelingen in op de vraag of het verstandig is om familieleden van patiënten met ADPKD te screenen op cystenieren.

Het ziektebeeld

ADPKD is de meest voorkomende erfelijke nierziekte met een prevalentie van 3 tot 4 per 10.000 mensen in de algemene bevolking.1 De aandoening is het gevolg van…

Auteursinformatie

Rijksuniversiteit Groningen-Universitair Medisch Centrum Groningen, afd. Nefrologie, Groningen.

Drs. B.J. Kramers, promovendus nefrologie; prof.dr. R.T. Gansevoort, nefroloog.

Nierpatiënten Vereniging Nederland, Bussum.

Drs. M. Storm, coördinator.

Contact prof.dr. R.T. Gansevoort (R.T.Gansevoort@umcg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: Er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Tolvaptan bij familiaire cystenieren
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties