Extracorporele CO2-verwijdering beperkt toegepast

5 jaar later
Femke A. Intven
Alexander J. Bindels
Johannes G. van der Hoeven
Leo M.A. Heunks
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D5360
Abstract

Welke techniek?

Extracorporele CO2-verwijdering (ECCO2R) is een behandeling van hypercapnie die wordt toegepast bij patiënten die zijn opgenomen op de afdeling Intensive Care (IC) en al dan niet beademd worden. De techniek die daarvoor wordt gebruikt is redelijk eenvoudig. Een venoveneuze dubbellumenkatheter wordt in een grote vene ingebracht, waarna door pompen buiten het lichaam een beperkte bloedstroom van 0,5-1,0 l/min op gang wordt gebracht (figuur). Het bloed wordt, eenmaal uit de patiënt, over een membraan van een oxygenator (kunstlong) geleid. Met behulp van een drijfgas diffundeert CO2 uit het bloed over de membraan van deze kunstlong totdat de gewenste PaCO2 is bereikt. Vervolgens wordt het bloed via de terugvoercanule van de dubbellumenkatheter teruggegeven aan de patiënt. Tijdens de procedure moet het bloed worden ontstold.

Figuur
Extracorporele CO2-verwijdering
Figuur | Extracorporele CO2-verwijdering
Schematische weergave van een extracorporeel CO₂-verwijdersysteem. Via de aanvoercanule wordt bloed uit de patiënt gepompt en over de membraan van de oxygenator (kunstlong) geleid. CO2 diffundeert uit het bloed over de membraan van deze kunstlong, waarna het bloed via de terugvoercanule van de dubbellumenkatheter wordt teruggegeven aan de patiënt.

Een wellicht bekendere techniek is venoveneuze extracorporele membraanoxygenatie (VV-ECMO). VV-ECMO wordt óók gebruikt als behandeling van patiënten met…

Auteursinformatie

Catharina Ziekenhuis, afd. Intensive Care, Eindhoven: drs. F.A. Intven en dr. A.J. Bindels, internist-intensivisten. Radboudumc, afd. Intensive Care, Nijmegen: prof.dr. J.G. van der Hoeven, internist-intensivist. Amsterdam UMC, afd. Intensive Care, Amsterdam: prof.dr. L.M.A. Heunks, longarts-intensivist.

Contact F.A. Intven (femke.intven@catharinaziekenhuis.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Femke A. Intven ICMJE-formulier
Alexander J. Bindels ICMJE-formulier
Johannes G. van der Hoeven ICMJE-formulier
Leo M.A. Heunks ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties