Ernstige pneumonie door papegaaienziekte bij een vogelhouder

Klinische praktijk
L.E.M. Haas
D.H.T. Tjan
M.A. Schouten
A.R.H. van Zanten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:117-21
Abstract

Dames en Heren,

Uit een recente meting bleek dat in Nederland jaarlijks ruim 26.000 patiënten in het ziekenhuis worden opgenomen wegens aanwijzingen voor een pneumonie.1 In Nederland wordt ongeveer 11 van de in het ziekenhuis gepresenteerde, thuis opgelopen pneumonieën veroorzaakt door atypische verwekkers, zoals Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Chlamydophila psittaci (voorheen Chlamydia psittaci), Legionnella pneumophila en Coxiella burnetii (bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Centrum voor Infectieziekten Epidemiologie, Bilthoven).2 Een infectie met C. psittaci is zeldzaam en slechts in 1-5 van de gevallen de oorzaak. In Nederland werden in 2003 in totaal 27 en in 2004 33 gevallen gemeld in het kader van de Landelijke Registratie Infectieziekten.3

In deze les laten wij u de ziektegeschiedenis van een man zien die een ernstige C. psittaci-pneumonie kreeg na contact met vogels en bij wie de diagnostiek met behulp van een PCR snel kon worden afgerond…

Auteursinformatie

Ziekenhuis Gelderse Vallei, Willy Brandtlaan 10, 6716 RP Ede.

Afd. Intensive Care: mw.L.E.M.Haas, assistent-geneeskundige; hr.D.H.T.Tjan, anesthesioloog-intensivist; hr.A.R.H.van Zanten, internist-intensivist.

Medisch Microbiologisch Laboratorium: hr.dr.M.A.Schouten, arts-microbioloog.

Contact hr.A.R.H.van Zanten (zantena@zgv.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties