De verschillende vormen van IgG4-gerelateerde ziekte

Klinische praktijk
Maarten W.K. Roeloffs
Lowiek M. Hubers
Marjolijn A.E.M. Oomens
Ulrich Beuers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2771
Abstract

Dames en Heren,

IgG4-gerelateerde ziekte is ontstekingsziekte die in een groot aantal organen kan voorkomen.1,2 De diagnose is vaak lastig te stellen. Macroscopisch veroorzaakt de aandoening diffuse orgaanzwellingen of pseudotumoren, waardoor een maligniteit hoog in de differentiaaldiagnose staat. Ook kan de aandoening lijken op diverse inflammatoire ziekten, zoals het syndroom van Sjögren of primaire scleroserende cholangitis. In deze klinische les beschrijven wij twee patiënten met klachten van verschillende orgaansystemen bij wie uiteindelijk de diagnose ‘IgG4-gerelateerde ziekte’ werd gesteld.

Toets voor nascholing (verlopen)

Aan dit leerartikel was een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kon verdienen.

Bekijk de toets

Patiënt A, een 65-jarige man, vechtsportleraar en automonteur van beroep, wordt door de huisarts verwezen naar de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie wegens meerdere zwellingen in het hoofd-halsgebied. Zijn voorgeschiedenis vermeldt COPD en angina pectoris. Op de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde was 18 jaar geleden de diagnose ‘recidiverende sialoadenitis van de glandula parotidea beiderzijds’ gesteld; op dat moment waren er geen aantoonbare speekselstenen of auto-immuunziekte (niet-afwijkend biopt van de speekselklieren van de onderlip).

Patiënt vertelt dat hij sinds 2 jaar een submandibulaire zwelling links heeft en sinds enkele maanden een progressieve zwelling submandibulair rechts. Hij heeft last van een droge mond, maar niet van droge ogen. Hij rookt (42 pakjaren) en drinkt gematigd alcohol. Er zijn geen B-symptomen (dat wil zeggen: systemische verschijnselen als koorts, gewichtsverlies en nachtzweten). De overige tractusanamnese levert geen bijzonderheden op.

Bij lichamelijk onderzoek palperen we beiderzijds submandibulaire en preauriculaire zwellingen van ongeveer 5 cm…

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, locatie AMC. Afd. Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie: drs. M.W.K. Roeloffs, aios MKA-chirurgie; drs. M.A.E.M. Oomens, MKA-chirurg. Afd. Maag-, Darm- en Leverziekten: drs. L.M. Hubers, aios mdl; prof.dr. U. Beuers; mdl-arts/internist.

Contact M.W.K. Roeloffs (m.w.roeloffs@amc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Maarten W.K. Roeloffs ICMJE-formulier
Lowiek M. Hubers ICMJE-formulier
Marjolijn A.E.M. Oomens ICMJE-formulier
Ulrich Beuers ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties