Bibliotherapie

Frits van Oostrom
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:B1244

Dit is de tekst van de NTvG Dag lezing 2015 die prof.dr. Frits van Oostrom hield tijdens de NTvG Dag op 7 november 2015 in de Rode Hoed te Amsterdam. Oorspronkelijk betrof het een – verkort gepubliceerde – bijdrage aan het tijdschrift , dat in 2015 aflevering 104 wijdde aan ‘Kunst als recept’ (zie www.boekman.nl).

Het moet in het voorjaar van 1984 zijn geweest dat ik voor het eerst hoorde van het begrip ‘bibliotherapie’. Ik had in een gespreksgroep van Leidse hoogleraren een verhaal gehouden over mijn vakgebied – middeleeuwse literatuur – toen de hoogleraar huisartsengeneeskunde Karel Gill er mij over vertelde: het benutten van boeken (ook literaire) bij de behandeling van medische en met name psychische klachten.

Bibliotherapy

Het begrip ‘bibliotherapy’ werd voor het eerst gebruikt in 1916 door de Amerikaanse dominee Samuel McChord Crothers. Hij publiceerde in dat jaar in The Atlantic Monthly een kort verhaal onder…

Auteursinformatie

Contact prof.dr. F.P. van Oostrom (f.vanoostrom@uu.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Onderhoudend verhaal, dank u wel.

Professor van Oostrom ziet als ideaal een digitaal loket waar kan worden ingelogd om op situatie en individu toegesneden leesadviezen op te halen.

Hij kan nu  al daarvoor een heus boek ter hand nemen: "de Boekenapotheek", uit het Engels vertaald door Tollenaar en van de Wardt, uitgegeven door Podium te Amsterdam.


C Janssen, huisarts, Maasbracht

En mocht u van muziek houden: "de muzikale huisapotheek" door Christoph Rueger. Uitgeverij Erven J. Bijleveld, Utrecht. Op dezelfde leest geschoeid en naar mijn smaak iets beter.

Therapeutisch lezen en luisteren tegelijk: duale therapie.

vr gr cees janssen

Jan
van der Meulen

Hoe kan je met een geblindeerd, gerandomiseerd, gecontroleerd onderzoek aantonen dat bibliotherapie beter werkt dan een placebo? Braille, misschien?

Mogelijk bent u nog niet bekend met onze Culturele Apotheek. Al jaren zetten wij romans, verhalen en gedichten in bij alledaags menselijk geworstel. Een reactie op uw suggestie voor een digitaal loket plaatsten wij op onze website: www.cultureleapotheek.nl

Hartelijke groet,

Marije Wilmink & Akke Visser