Reference managers

Referentiemanagementtools


Wat is het

Als je regelmatig artikelen schrijft, eigen literatuur(lijsten) bijhoudt of de verzamelde pdf’s een georganiseerde plek wilt geven, kun je gebruik maken van een referentiemanagementtool. Dergelijke tools helpen je op een makkelijke manier publicaties te beheren in eigen ‘bibliotheken’, referentielijsten te maken en verwijzingen in eigen publicaties eenduidig te presenteren. Er zijn gratis en betaalde tools, sommige functioneren als webprogramma, voor andere tools moet je software downloaden. Er zijn te veel referentiemanagementtools om ze hier allemaal te bespreken, we beperken ons tot een aantal populaire programma’s.


Wat kun je ermee

 • Verzamelen / importeren van referenties uit verschillende databanken of van het web
 • Linken en bewaren van fulltext (pdf) 
 • Groeperen/organiseren van referenties in mappen, toekennen eigen tags
 • Annoteren van referenties
 • Delen van referenties met andere
 • Citeren 
 • Bibliografieën 
 • Zoeken in databases 
 • Ontdubbelen 

Welke zijn er (gratis / niet gratis) 

Er zijn te veel programma’s om hier allemaal te bespreken, daarom volgt hier een kort overzicht van een aantal populaire referentiemanagement tools. 

Gratis tools

 • Mendeley

De Mendeley software kan gratis gedownload en geïnstalleerd worden op je computer. Via Mendeley kunnen vervolgens artikelen en pdf’s heel makkelijk geüpload worden in de Mendeley databank. De artikelen worden niet op je eigen computer opgeslagen maar in de cloud. Daardoor zijn referenties en pdf’s overal waar je werkt beschikbaar. Als je geen programma wilt of kunt downloaden en installeren, kun je er ook voor kiezen om Mendeley op het web te gebruiken. Mendeley is geschikt voor zo goed als alle besturingssystemen: Windows, Linux, iOS en Android.  

 • Zotero

 De software van Zotero is ‘open source’ en net als Mendeley gratis te gebruiken. Het programma kan gedownload worden en in verschillende browsers (Chrome, Firefox en Safari) gekoppeld worden. Door online registratie kun je onafhankelijk van waar je bent, je Zotero-bibliotheek benaderen en bewerken. Zo heb je altijd de laatste versie van je bibliotheek beschikbaar. De opslagruimte van Zotero is gratis tot 300 mb, daarboven moet je betalen voor extra ruimte.  

Betaalde tools

 • Endnote

 Eén van de meest gebruikte betaalde programma’s is Endnote. Werk je bij een universiteit of grotere onderzoeksinstelling, dan is het vaak mogelijk om het programma kosteloos te (laten) installeren. Daarbuiten tel je een paar honderd euro neer voor een licentie. Wel kun je het programma gedurende 30 dagen gratis uitproberen voordat je beslist of je het wilt aanschaffen.
 Endnote kan online en offline gebruikt worden en is geschikt voor zowel Windows als Apple computers. Endnote-bibliotheken kunnen gesynchroniseerd worden zodat je overal de laatste versie van je bibliotheken beschikbaar hebt. Ook kunnen bibliotheken gedeeld worden met andere Endnote-gebruikers, of kunnen bibliotheken geëxporteerd worden zodat ze geschikt zijn voor andere programma’s, zoals Mendeley.  

 • ReadCube Papers

 Oorspronkelijk was de voorganger van dit programma, Papers, één van de weinige programma’s in dit segment die echt gemaakt waren voor Apple computers. Inmiddels is het programma ook geschikt voor andere systemen.  

 • Refworks

 Deze tool wordt bij meerdere Nederlandse universiteiten gebruikt en is vergelijkbaar met Endnote qua functionaliteit. Dit programma is volledige webgebaseerd.

Keuze-opties

 

Endnote

Mendeley

Papers

Refworks

Zotero

Desktop / Web

Desktop met online versie en synchronisatie

Desktop met online synchronisatie

Web

Web

Web

Geschikt voor Mac

+

+

+

+

+

Geschikt voor Windows

+

+

+

+

+

Geschikt voor Linux

-

+

-

-

+

Android app

-

+

+

+

via 3e partij app

iOS app

+

+

+

?

In ontwikkeling

Online/offline werken

+

+

+

+

+

Gratis lokale opslagruimte

Onbeperkt

Onbeperkt

?

?

Onbeperkt

Gratis cloud opslagruimte

Onbeperkt tijdens licentie

2 gb

Onbeperkt

Onbeperkt

300 mb

Delen van libraries

Via sync

+

(max. 3 leden per library)

+

(max 5 libraries)

+

+

Import file formats

BibTex, Endnote, ISI, Medline, Ovid, Pubmed, RIS

BibTex, Endnote, RIS

BibTex, Endnote, Pubmed, RIS

BibTex, Endnote, ISI, Medline, Ovid, Pubmed, RIS

BibTex, Endnote, ISI, Medline, Ovid, Pubmed, RIS

Export file formats

BibTex, Endnote, Medline, RIS

BibTex, Endnote, RIS

BibTex, Endnote, RIS

BibTex, Endnote, RIS

BibTex, Endnote, Medline, RIS

Citatie webpagina’s importeren

-

+

-

+

+

Fulltext pdf’s doorzoeken

+

+

+

+

+

Output styles aanpassen

+

-

+

+

+/-

(kan maar is lastig)

Ontdubbelen

+

+/-

-

+

+