Artikel voor onderwijs en opleiding

Wegrakingen

Een liggend persoon.
Luisteren
J. Gert van Dijk
Mark P.M. Harms
Frederik J. de Lange
Joost H.W. Rutten
Roland D. Thijs
Nathalie van der Velde
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6615
Abstract

Dit artikel is een actualisatie van een eerder verschenen leerartikel over wegrakingen (D1961). Ook heeft het NTvG een geheel nieuwe CME-toets over dit onderwerp gepubliceerd. In de rubriek ‘Leerartikel’ beantwoorden experts veelvoorkomende vragen over een bepaald onderwerp. Test je kennis met de onlinetoets.

Op de hoogte blijven van nieuwe leerartikelen, compleet met geaccrediteerde toetsvragen en luisterversie?
⚡Abonneer je op een e-mail alert door het dossier leerartikelen te volgen.⚡

Toets voor nascholing

Aan dit leerartikel is een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kan verdienen. De toets is beschikbaar tot 4 april 2024.

Maak de toets
Overzicht van te behalen accreditatiepunten
Specialisme Punt(en)
Alle BIG-erkende specialismen 1
  • Deze toets is geaccrediteerd door het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) en is geldig voor alle BIG-erkende specialismen (1 punt).
  • Deze toets telt mee binnen het eigen vakgebied. Dit geldt zowel voor de specialismen in het ziekenhuis als de huisartsgeneeskunde en sociale geneeskunde. Ook physician assistants kunnen deze toets maken.
  • Deze toets telt mee buiten het eigen vakgebied.
  • De toewijzing van punten verloopt automatisch via PE-online (het herregistratiesysteem).

Samenvatting

Hoewel wegrakingen veel voorkomen, wordt de zorg in ziekenhuizen voor patiënten met wegrakingen gekenmerkt door uitblijvende of verkeerde diagnosen, overbodige opnamen en overbodig onderzoek. Wij schrijven dit toe aan overmatige specialisatie en een ‘blinde vlek’ voor vasovagale syncope, die door geen enkel specialisme als ‘eigen’ wordt beschouwd. Wij vinden dat iedere arts die patiënten met wegrakingen ziet, in zowel de eerste als de tweede lijn, de symptomen van de relatief onschuldige vasovagale syncope en de alarmsignalen van potentieel levensbedreigende cardiale syncope moet kunnen herkennen. In dit artikel geven wij praktische aanwijzingen voor de herkenning en beantwoorden wij vaak gestelde vragen over de diagnostiek en behandeling van wegrakingen.

Het audiobestand van dit artikel is alleen toegankelijk voor abonnees. Log in om het artikel te beluisteren.
Abonneren
Auteursinformatie

LUMC, afd. Neurologie, Leiden: prof. dr. J.G. van Dijk, neuroloog; dr. R.D. Thijs, neuroloog (tevens: Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN), Heemstede). UMCG, afd. Interne Geneeskunde, Groningen: dr. M.P.M. Harms, internist. Amsterdam UMC, locatie AMC, Amsterdam, afd. Cardiologie: dr. F.J. de Lange, cardioloog; afd. Geriatrie/Ouderengeneeskunde: prof. dr. N. van der Velde, klinisch geriater en internist. Radboudumc, afd. Interne Geneeskunde, Nijmegen: dr. J.H.W. Rutten, internist.

Contact J.G. van Dijk (j.g.van_dijk@lumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
J. Gert van Dijk ICMJE-formulier
Mark P.M. Harms ICMJE-formulier
Frederik J. de Lange ICMJE-formulier
Joost H.W. Rutten ICMJE-formulier
Roland D. Thijs ICMJE-formulier
Nathalie van der Velde ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
NTvG Leerartikelen

Gerelateerde artikelen

Reacties