4.0 Mobiel zoeken

Zoeken met behulp van smartphones en tablets
Alle in deze serie genoemde websites kunnen ook op een smartphone of tablet bekeken worden. Vaak is dit echter niet ideaal vanwege de kosten van het dataverkeer, het ontbreken van bepaalde functionaliteit (bv. Flash) en het kleine scherm (dit laatste is met name een probleem bij smartphones).
 
Mobiele website
Veel websites hebben ook een mobiele variant. Deze mobiele websites zijn met name geschikt voor smartphones: ze zijn aangepast aan weergave op een klein scherm. De functionaliteit van mobiele websites is vaak beperkter dan die van de reguliere websites. Vaak is bv. eenvoudig zoeken in een databank wel mogelijk, maar is de uitgebreide zoekfunctionaliteit erg beperkt.

Een paar voorbeelden:

Apps
Ook zijn er een groot aantal applicaties (‘apps’) beschikbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor smartphones en tablets. Deze apps maken veelal gebruik van de extra mogelijkheden van smartphones en tablets, zoals het touchscreen, en zijn daardoor erg gebruiksvriendelijk. Net als bij mobiele websites is de functionaliteit van apps doorgaans echter beperkter dan die van reguliere websites.

Een paar voorbeelden:

  • Pubmed Mobile (Lite versie gratis, Pro versie €) [Android]: PubMed doorzoeken
  • Pubmed on Tap (Lite versie gratis, Pro versie €) [iPhone/iPad]: PubMed doorzoeken
  • Clinical Evidence (€€) [Android/iPhone/iPad]: Informatie uit BMJ Clinical Evidence
  • PLoS Reader (gratis) [iPhone/iPad]: artikelen lezen uit de 7 tijdschriften van de Public Library of Science
Een toenemend aantal medische tijdschriften heeft inmiddels een eigen app. Helaas is full-text toegang tot de artikelen in de tijdschriften via deze app doorgaans alleen mogelijk als u een individueel abonnement hebt op het betreffende tijdschrift (dus niet wanneer uw instelling een abonnement heeft). Ditzelfde geldt bv. voor de app van UpToDate.