3.1 Bronnen van audiovisueel materiaal

Illustratief materiaal
Een goed alternatief voor met name foto’s en video’s is geavanceerd zoeken via Flickr. Op deze pagina staat een optie voor het beperken van de resultaten tot de “Creative Commons Licensed Content”, die vrij van licentierechten is. Geen waterdicht systeem omdat ook hier iedereen foto’s kan plaatsen, maar de kans dat je de fout ingaat is wel kleiner. Wel moet altijd bronvermelding plaatsvinden. Flickr levert natuurlijk vooral illustratief en niet specifiek medisch beeld!

De National Library of Medicine (NLM) heeft een uitgebreid overzicht van bronnen op onder andere medisch, scheikundig en technisch gebied, waarbij per bron is aangegeven wat er te halen valt, illustratief materiaal, pdf’s, tekst, tools enzovoorts.
 
Een groep Canadese medisch informatiespecialisten stelde een WIKI samen waarop een uitgebreid overzicht van bronnen te vinden is van afbeeldingen en multimedia op het gebied van geneeskunde.

Via ImageAfter kom je bij een databank van foto’s in verschillende categorieën, waaronder het menselijk lichaam, voorwerpen, planten en pictogrammen.
Dan is er nog Stock.XCHNG, waar zo’n 350.000 auteursrechtvrije foto’s te vinden zijn.

Een aparte categorie vormt historisch materiaal (met name de 19e eeuw, maar ook uit de 20e eeuw), zowel gedrukte boeken als video’s en films, dat de NLM gratis beschikbaar stelt. Je kunt zowel bladeren door de collectie, als zoeken op specifiek materiaal, onderwerpen, tijdsperiodes en dergelijke.

Educatief materiaal
Steeds meer tijdschriften breiden hun digitale inhoud uit met audiovisueel materiaal. Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde heeft een groeiende databank met foto’s, tabellen en ook videofilmpjes. Zoeken op amoxicilline in de zoekbalk van het NTvG levert naast heel veel artikelen ook een ruim aanbod aan beeldmateriaal op. Kies dan de link voor “afbeeldingen & multimedia” op de resultatenpagina.
New England Journal of Medicine heeft een uitgebreide bibliotheek met video, audiomateriaal en afbeeldingen. The Lancet biedt met name audiomateriaal aan via de site van het tijdschrift.

Ook andere medische databanken bieden tegenwoordig vaak de mogelijkheid om op beeldmateriaal te zoeken. Zo heeft UpToDate een optie “Graphics” om in alleen beeldmateriaal te zoeken. Datzelfde geldt voor de redelijk recente databank OvidMD, waarin u bij het zoeken op trefwoorden ook kunt beperken op “images”. Ook Trip heeft een optie om te filteren op afbeeldingen ofwel videomateriaal. Veel medische databanken hebben tegenwoordig vergelijkbare opties.

Filmpjes
Zoekmachines voor audio- of videopresentaties zijn bijvoorbeeld Podcast Alley en Fluctu8 Podcast Directory, die beide een categorie “Health” hebben. Daarnaast biedt ook de iTunes store een mogelijkheid om podcasts te zoeken, via http://itunes.apple.com/nl/genre/podcasts/id26, maar iTunes moet je eerst wel – gratis – downloaden naar je eigen computer.

Op Medtube.net vindt u een databank waar u na gratis registratie, filmpjes, afbeeldingen en artikelen van met name medische procedures kunt vinden, maar ook zelf kunt uploaden. Zoeken kan via een overzicht van specialismen of door een (aantal) trefwoord(en) in te typen in de zoekbalk.

Videomd.com is een databank die ook door met name artsen wordt aangevuld, naast filmpjes over medische procedures zijn hier ook bijvoorbeeld ervaringsverhalen van patiënten te vinden. Ook hier is het gebruik gratis van, deze databank is op artsen én patiënten gericht.
Doordat deze beide databanken gevuld worden door artsen met het specifieke doel de informatie te delen, kan het materiaal zonder problemen met auteursrecht gebruikt worden.

Op het medisch onderwijsportaal van de Alfa Institute of Biomedical Sciences, e-Meducation, zijn filmpjes in allerlei soorten en maten te vinden, bijvoorbeeld over het uitvoeren van lichamelijk onderzoek in verschillende specialismen. Op Life in the Fast Lane zijn audio- en video-podcasts te vinden op het gebied van spoedeisende hulp.

Tenslotte mag YouTube niet onvermeld blijven, via http://www.youtube.com zijn inmiddels miljoenen filmpjes beschikbaar.
Bij veel van dergelijke sites geldt overigens dat u zich – gratis – moet registreren.

Via de zoekfunctie op SlideShare zijn de presentaties van vele anderen te bekijken. Het is natuurlijk niet de bedoeling de hele presentatie over te nemen, maar voor inspiratie is het een prima website.