2.3 PEDro

PEDro is de 'Physiotherapy Evidence Database' van het Centre for Evidence-Based Physiotherapy (CEBP) uit Australië. Het is een gratis toegankelijke databank, waarin gegevens van RCTs, systematische reviews en evidence-based richtlijnen op het gebied van de fysiotherapie zijn verzameld. De meeste RCTs in de databank hebben bovendien een score meegekregen, die aangeeft aan hoeveel van de opgestelde kwaliteitseisen de trial voldoet.
 
De manier van zoeken binnen PEDro is iets anders dan bij de meeste databases. Via de simple search kunt u zelf zoektermen invoeren. Deze kunt u ook combineren met de booleaanse operatoren AND & OR. Zo kunt u bijvoorbeeld zoeken naar gait AND children  of naar child OR infant OR toddler. Combinaties van AND en OR in één zoekactie zijn helaas niet mogelijk.
 
In de advanced search kunt u naast het zoeken naar specifieke woorden (in titel en abstract of alleen in de titel) ook zoeken op basis van lichaamsdeel, probleem, type interventie, etc. U kunt beide zoekmethoden ook combineren. Uiteraard hoeft u niet alle velden in te vullen.
 
In het resultatenscherm ziet u voor elk resultaat de titel, het type record (review, richtlijn of trial) en voor de trials ziet u ook de score vermeld: 7/10 als aan 7 van de 10 kwaliteitscriteria is voldaan, bijvoorbeeld. Door op de titel te klikken, krijgt u de volledige bibliografische informatie, meestal ook een abstract en een aantal links naar plaatsen waar u wellicht de volledige tekst van het artikel kan vinden (bijv. PubMed of de uitgever).
 
De inhoud van PEDro wordt geselecteerd door het CEBP. Zij verzamelen de referenties o.a. via gestructureerde literatuursearches in andere databases (oa. PubMed en Cochrane) en via het eigen netwerk. Nieuwe artikelen aanmelden voor opname in de database is ook mogelijk. Fysiotherapeuten kunnen zich aanmelden als vrijwilliger om mee te werken aan het zoeken, invoeren en beoordelen van referenties.
 

Physiotherapy choices” is de consumententoegang van PEDro. De zoekpagina is iets meer op consumenten gericht en je kan filteren op resultaten met een consumenten-samenvatting. De consumentensamenvattingen zijn soms wel kort en/of erg technisch geformuleerd.