2.2 Google/ Google Scholar

Google
Velen van u zullen ook Google vaak gebruiken om te zoeken naar (medische) informatie. Tussen de enorme berg informatie die u er voorgeschoteld kunt krijgen, kunt u ook waardevolle informatie vinden. U moet echter vaak veel hits aanklikken en u zult heel alert moeten zijn op de bron van de informatie: is die wel betrouwbaar?

Daarnaast houdt Google bij het aanbieden van de resultaten rekening met uw persoonlijke zoekgedrag op het web, wat de resultaten kan beïnvloeden.

Google Scholar
U kunt beter gebruik maken van Google Scholar. Hierin zoekt u net zo makkelijk als in de ‘gewone’ Google, terwijl specifiek naar wetenschappelijke literatuur wordt gezocht. Zo wordt voorkomen dat u veel te veel irrelevante zoekresultaten krijgt en/of resultaten uit onbetrouwbare bronnen.

Figuur: Zoekresultaat Google Scholar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de figuur is te zien dat Google Scholar voor de zoekvraag “constipation palliative care” een relevante set zoekresultaten geeft, variërend van Cochrane reviews (4e zoekresultaat) tot artikelen uit bekende en minder bekende tijdschriften. Opvallend is wel dat van de gevonden Cochrane review uit 2006 al een update is gepubliceerd in 2011, die Google Scholar blijkbaar nog niet vindt (of die pas veel later presenteert omdat er nog weinig naar gelinkt is; Google sorteert namelijk op basis van populariteit). U kunt filteren op jaartal om de resultaten te beperken tot recente artikelen, of uw zoekactie beperken tot resultaten uit een bepaald tijdschrift. Ook zoeken in het Nederlands is mogelijk (met uiteraard wel veel minder resultaten).

Zoals altijd geldt: houdt bij het beoordelen van de zoekresultaten rekening met de bron!

Klik hier voor een overzicht van de voor- en nadelen van enkele belangrijke bronnen.