2.1.1 MeSH

Aan referenties in MEDLINE worden door indexeerders van de NLM trefwoorden toegekend volgens een gestructureerd trefwoordensysteem. Deze trefwoorden worden MeSH (Medical Subject Headings) genoemd. Het toekennen van trefwoorden gebeurt op basis van de volledige tekst van het artikel en volgens vastgestelde regels.
Het belangrijkste voordeel van het zoeken met MeSH, is dat u ook artikelen vindt waarbij uw letterlijke zoekterm(en) niet in de titel en abstract worden gebruikt, terwijl het artikel er wél over gaat. Dat kan zijn omdat er geen abstract is of omdat het artikel een (voor u onbekend) synoniem of spellingsvariant gebruikt, etc.
 
MeSH-database
De MeSH-database is te benaderen via de PubMed startpagina of via het Advanced Search scherm. Hier kunt u zoeken welke MeSH-termen in gebruik zijn, bij elke MeSH de beschrijving lezen waarvoor deze precies gebruikt wordt (de ‘scope note’) en u ziet de plaats van de betreffende MeSH in de boomstructuur (figuur). U kunt in de MeSH database een MeSH term aanvinken en naar het zoekveld sturen, om zo direct PubMed te doorzoeken. De MeSH-database is ook uitermate geschikt als inspiratiebron voor goede aanvullende zoektermen

Figuur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoek nooit alléén met MESH termen, maar combineer het gebruik van MeSH met zoeken in tekstvelden zoals titel en abstract [tiab]. De belangrijkste reden hiervoor is dat nieuwe artikelen in eerste instantie zonder MeSH in PubMed verschijnen, de toekenning van de MeSH-termen volgt vaak een aantal maanden later. Door alleen op MeSH te zoeken, zou u daarom de nieuwste artikelen missen, en dat wilt u natuurlijk niet.