1.6 Online onderwijsmateriaal

Steeds meer onderwijsinstellingen stellen cursusmateriaal gratis beschikbaar op het internet - dit varieert van opgenomen colleges (weblectures) tot complete cursussen met theorie en opdrachten. Soms is het materiaal gratis in te zien, maar gaat de kassa rinkelen als je werkelijk examen wilt doen. Op de website van het OpenCourseWare (OCW) Consortium  is het aanbod aan open onderwijsmateriaal van universiteiten uit de hele wereld samengebracht, waaronder bv. dat van Massachusetts Institute of Technology (MIT). In Nederland biedt de Open Universiteit een aantal cursussen aan via OCW.
 
Via iTunesU is een grote verzameling onderwijsmateriaal, met name weblectures en instructiefilmpjes, gratis te bekijken op een Mac, iPad of iPhone. O.a. het VUMC heeft materiaal beschikbaar gesteld via iTunesU, bv. op het gebied van pathologie, KNO en kindergeneeskunde.
 
Een website die al wat langer bestaat is medischonderwijs.nl, waar meer dan 900 e-learning modules beschikbaar zijn gesteld door (academische) ziekenhuizen in Nederland.
 
Een recente ontwikkeling is de opkomst van MOOCs: Massive Open Online Courses - dit zijn online cursussen die gelijktijdig door grote aantallen deelnemers gevolgd kunnen worden, soms gratis, soms tegen betaling. Ook in Nederland beginnen dergelijke initiatieven zichtbaar te worden, o.a. bij de UvA.
 
Een beetje buitenbeentje op dit gebied is de Kahn Academy, een Amerikaanse website waar heel veel informatie valt te halen op met name beta-gebied. De Kahn Academy is een non-profit organisatie, die wereldwijd het onderwijs wil verbeteren door hun cursusaanbod gratis online ter beschikking te stellen.
 
Alle onderwerpen worden eenvoudig behandeld via een video-instructie. Het lijkt alsof je zelf in de schoolklas zit en naar het bord kijkt. Op het moment van schrijven zijn er meer dan 4100 video’s beschikbaar over onder meer de volgende onderwerpen: Biology, Chemistry, Economy, Finance en Healthcare and Medicine.
 
Zo  zijn er filmpjes over de werking van het hart en bloedvaten en over de longen, maar je kunt ook meer te weten komen celdeling, immunologie en genetica. Vooralsnog is de website gratis, maar een donatie wordt op prijs gesteld.