1.5.1 Patient Decision Aids (verdieping)

Voor een patiënt is het vaak moeilijk om de kans van slagen van een behandeling op waarde te schatten, evenals het risico op bijwerkingen. Om de discussie hierover in de spreekkamer te vergemakkelijken, kunt u gebruik maken van zogenoemde Patient Decision Aids, waarin het effect en de risico’s van een bepaalde behandeling op een visuele manier worden weergegeven.

In de TRIP Database zijn een groot aantal (Engelstalige) Patient Decision Aids opgenomen. U kunt deze, na het doen van een zoekactie, selecteren door bovenin het scherm het tabblad ‘Patient Info’ te kiezen. In de rechter zijbalk vindt u vervolgens de beschikbare Patient Decision Aids.

Voor otitis media (casus 2) is in TRIP bijvoorbeeld een Patient Decision Aids van de Engelse NHS te vinden waarin het effect van behandeling met antibiotica visueel wordt weergegeven in een matrix van 100 gezichtjes (figuur).

Figuur

 

 

 

 

 

 

 

 
Een overzicht van vergelijkbare Patient Decision Aids van de NHS vindt u hier (dit overzicht wordt helaas niet meer bijgewerkt).