1.5 TRIP Database

Casus
Ik heb een patiënt met obstipatie in een palliatieve zorgomgeving. Waar vind ik een samenvatting van relevante medische informatie?

Een handige website om snel een overzicht te krijgen van welke relevante medische informatie er over een onderwerp beschikbaar is de TRIP Database: Turning Research into Practice. TRIP doorzoekt een groot aantal bronnen wereldwijd, waaronder primaire onderzoeksartikelen uit ca. 500 medische tijdschriften, evidence-based synopses (korte samenvattingen van oorspronkelijke onderzoeksartikelen), internationale richtlijnen en systematic reviews.

De resultaten worden overzichtelijk gerangschikt; u kunt het zoekresultaat via het menu in de rechter zijbalk eenvoudig inperken tot richtlijnen (afkomstig uit verschillende landen), of tot systematic reviews. Met de zoektermen constipation palliative care vindt u bijvoorbeeld 51 richtlijnen uit de Verenigde Staten en 43 systematic reviews.
 

Via de tabbladen bovenin kunt u ook beeld- en videomateriaal over uw onderwerp vinden. Daarnaast bevat TRIP ook een groot aantal Patient Decision Aids, visuele hulpmiddelen die u als arts kunt gebruiken om patiënten de kansen en risico’s van een bepaalde behandeling beter op waarde te laten schatten.

 

 

 

 

 

 

 
 
Een aantal bibliotheken van Nederlandse universiteiten en andere  instellingen heeft inmiddels geregeld dat vanuit TRIP direct doorgelinkt kan worden naar de full-text van artikelen waar de betreffende instelling een abonnement op heeft. Na (gratis) registratie bij TRIP is het mogelijk om uw eigen instelling te selecteren, zodat in de zoekresultaten direct zichtbaar is welke artikelen full-text beschikbaar zijn.
 
Klik hier voor een overzicht van de voor- en nadelen van enkele belangrijke bronnen.