1.1 Handboeken

Casus
Ik heb een patiënt met obstipatie in een palliatieve zorgomgeving. Waar vind ik een samenvatting van relevante medische informatie?
 
In een situatie als deze, kunt u als eerste stap een medisch handboek gebruiken. Voor achtergrondvragen is dat vaak een prima strategie, als u tenminste een (recent) handboek over het onderwerp ter beschikking heeft. Realiseert u zich wel dat een boek ook beperkingen kan hebben: het kan bijv. verouderde informatie bevatten.
 
Tegenwoordig zijn steeds meer boeken ook elektronisch beschikbaar, als e-book. Dit kan het in ziekenhuizen gemakkelijker maken om een handboek te raadplegen, omdat u er niet voor naar de bibliotheek hoeft te lopen. Het belangrijkste voordeel van e-books is echter de doorzoekbaarheid: u vindt daardoor snel de passages in het boek die uw vragen beantwoorden.
Bekijk als voorbeeld het hoofdstuk over constipatie in Harrison’s Online (let op: zonder licentie krijgt u slechts een fragment te zien).
E-books kunnen ook tussentijds geüpdatet worden - in dat geval staat doorgaans duidelijk aangegeven welke gedeeltes aangepast zijn.
 
Klik hier voor een overzicht van de voor- en nadelen van enkele belangrijke bronnen.