‘Jongleren’, oud gedaan?

Nanske Biesma

‘Ik red het niet meer, werken en studeren, ik stop met de studie.’ Dit is het derde bericht van een student in onze lichting die stopt met de coschappen.

Studeren, sporten, werken, sociaal leven en familie. Al met al heeft de huidige student zo’n vijf verschillende ballen hoog te houden. ‘Jongleren’: een nieuwe vaardigheid die je leert tijdens je studententijd. Maar die ballen hooghouden, is dat iets wat we ons hele leven kunnen volhouden?

Het jongleren komt uit de middeleeuwen, waar een jongleur of joculator ballen omhoog gooide en zong. De jongleur kon met gemak drie ballen hooghouden en imponeerde daarmee het publiek. En als de jongleur de ballen liet vallen, was de teleurstelling groot. Anno 2022 kunnen we die bewondering en teleurstelling terugvertalen naar de manier waarop hoogtepunten worden benadrukt en gevierd. ‘Alleen studeren’ is niet meer genoeg en we nemen elkaar daarin veelvuldig de maat, met de nodige posts via LinkedIn.

‘Alleen studeren is niet meer genoeg’

Het laten vallen van een bal en daarmee ook je kwetsbaarheid tonen, is iets wat we niet leren tijdens de opleidingsjaren met en zonder witte jas. Studies combineren, (top)sport beoefenen, werken en een rijk sociaal leven worden beloond en toegejuicht. De huidige cijfers laten echter een ander beeld zien: studenten vallen uit en specialisten in opleiding maken hun traject niet af. Het jongleren, het hooghouden van meerdere ballen tot je bal en jijzelf erbij neervalt, eist de nodige medische slachtoffers.

Ik gooide laatst een balletje op met het idee om een vierdaagse coschapweek door te voeren. Dat zou meer ruimte geven om één van de ballen even te laten vallen. Want ook ik moet leren hoe ik de ballen hoog kan houden zonder eraan onderdoor te gaan. Jong geleerd en zo ook oud gedaan.


Nanske Biesma (24) loopt coschappen in het VUmc.