Kleine kwalen in de huisartsgeneeskunde: herpes labialis

Klinische praktijk
G.J. Bergink
K. Gill
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1988;132:109-11

Inleiding

Rond 400 voor Christus heeft Hippocrates in zijn geschriften het woord herpes (???? = kruipen) gebruikt voor ulceratieve huidafwijkingen.1 Thans is bekend dat herpes labialis (synoniem: koortslip, knuffelziekte) wordt veroorzaakt door het herpes simplex-virus (HSV). De incidentie van de aandoening ligt tussen 2,9 en 4,0, de prevalentie bedraagt 3,0 per 1000 patiënten per jaar.2 De huisarts met een normatieve praktijk zal dus gemiddeld 8 tot 10 nieuwe patiënten met herpes labialis per jaar zien. Niet iedereen met een koortslip bezoekt echter voor deze aandoening de huisarts. Zo blijkt dat van alle volwassenen 16-45 minimaal één episode van herpes labialis tijdens het leven doormaakt.3 Naast het lichamelijk ongemak moeten de kosmetische problemen niet worden onderschat.

Pathogenese

Het herpes simplex-virus kan worden onderscheiden in twee typen, het HSV-type 1 en HSV-type 2, die verschillen in antigene eigenschappen. Besmetting met HSV-type 1 kan optreden bij het knuffelen en kussen…

Auteursinformatie

Rijksuniversiteit, Instituut voor Huisartsgeneeskunde, Postbus 9605, 2300 RC Leiden.

G.J.Bergink; prof.dr.K.Gill, huisarts.

Contact prof.dr.K.Gill

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Zaandam, januari 1988,

Naar aanleiding van het artikel van G.J.Bergink en K.Gill (1988;109-11), wil ik opmerken dat ik als huisarts meer dan 25 jaar met succes gebruik heb gemaakt van homeopathische geneesmiddelen bij herpes labialis. In tegenstelling tot wat de schrijvers opmerken: ‘Bovenstaande therapieën hebben geen invloed op de frequentie van recidieven’, heb ik de ervaring dat een middel als natrium muriaticum in hoge potenties juist vaak recidieven voorkomt als het past bij het gestel van de patiënt. Ook rhus toxicodendron helpt bijv. bij patiënten die vaak herpes labialis krijgen onder invloed van zon en zee aan het strand. In de literatuur worden nog vele andere middelen genoemd.1-5

P.A. Hoogenkamp
Literatuur
  1. Boericke W. Pocket manual of homeopathic materia medica, export edition 1982.

  2. Imhäuser H. Homöopathie in der Kinderheilkunde 1970.

  3. Vrijlandt A. Aantekeningen uit eigen homoeopathische praktijk 1981.

  4. Rehm E. Bewährte homöopathische Rezepte 1974.

  5. Kent JF. Repertory of the homeopathic materia medica 1983.