Atropinedruppels tegen bijziendheid bij kinderen?

Meisje dat met haar handen een bril voor haar ogen maakt
Lorette Harbers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:C5409

Chinese kinderen die ’s nachts oogdruppels met een lage concentratie atropine kregen, waren twee jaar later minder vaak bijziend dan kinderen die placebodruppels kregen. Dat is een van de conclusies uit een in JAMA gepubliceerde RCT.

Wereldwijd neemt de prevalentie van bijziendheid (myopie) onder kinderen toe. Het is bekend dat oogdruppels met atropine in een lage concentratie de progressie van myopie kunnen verminderen. Chinese onderzoekers besloten daarom te onderzoeken of die druppels ook het optreden van bijziendheid kunnen uitstellen of voorkomen (JAMA. 2023;329:472-81).

De…

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Het Chinese artikel over atropinedruppels tegen bijziendheid heb ik met grote interesse gelezen en ook de reactie van Lorette Harbers (ntvg.nl/C5409). Als arts M+G wil ik heel graag reageren:  er is een buitengewoon eenvoudige interventie  tegen bijziendheid. Licht (vooral zonlicht) heeft een gunstig effect, aangetoond in meerdere studies . Het is noodzakelijk om consensus te hebben over noninvasieve interventies om bijziendheid te voorkomen, zoals buitenspelen of aangepaste verlichting binnen. Het artikel van Muralidharan et al. 'Light and Myopia: From Epidemiological Studies to Neurobiological Mechanisms beschrijft de meerwaarde van licht als interventie maatregel (1). Het netwerk 'Zicht op Buiten' zet zich in voor het buitenspelen. Samen met verschillende professionals pleiten wij voor het 2-uur per dag naar buiten gaan van kinderen en jeugdigen (2). Dit is niet alleen goed voor de kinderogen maar ook de algemene fysieke en mentale gezondheid. Als scholen ook meedoen kunnen wij myopie enigzins voorkomen, in ieder geval de kwaliteit van leven (geen bijwerkingen van atropine o.a.) behouden. Nu nog consensus over buitenspelen als interventie voor elkaar krijgen.

V. Iyer, arts M+G, AJN ambassadeur Visus Inzicht
Literatuur
  1. Muralidharan, A. R., Lança, C., Biswas, S., Barathi, V. A., Wan Yu Shermaine, L., Seang-Mei, S., … & Najjar, R. P. (2021). Light and myopia: from epidemiological studies to neurobiological mechanisms. Therapeutic Advances in Ophthalmology13, 25158414211059246.
  2. www.zichtopbuiten.nl