Abortusarts Marijn de Mol over de taboes rond zwangerschapsafbreking

‘Och lieverd, zoveel vrouwen maken dit mee’

Marijn de Mol
Lorette Harbers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:C5640

Ze ziet vrouwen van alle leeftijden en uit alle lagen van de maatschappij. Ze ziet hun schaamte en verdriet. Maar ook hun opluchting. Marijn de Mol over haar werk in een abortuskliniek: ‘Nee, ik vind mijn baan niet zwaar.’

Niets in het moderne Amsterdam Health & Technology Center in Amsterdam-Zuidoost doet bij binnenkomst vermoeden dat op de zesde verdieping abortuskliniek Epione zit. Over die locatie is nagedacht: de anonimiteit is prettig voor vrouwen die voor een zwangerschapsafbreking komen en tegelijkertijd wordt benadrukt dat dit ook gewoon een onderdeel is van de gezondheidszorg.

In de kliniek is de sfeer gemoedelijk; het is te merken dat het team al lang samenwerkte voordat Epione eind 2022 haar deuren opende. De medewerkers kennen elkaar van de CASA-klinieken – die in 2017 failliet gingen – en zijn daarna met elkaar blijven werken in verschillende…

Auteursinformatie

L. Harbers, MSc, nieuwsredacteur, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Amsterdam.

Contact Lorette Harbers (l.harbers@ntvg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Public Health
Journalistiek
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Dank voor het openhartige interview en de inkijk in de praktijk van een abortus arts. Ik miste een vraag naar de beleving van het uitvoeren van een abortus, m.n. in de periode van 12 - 18 weken. Mogelijk vergis ik me maar de instrumentele dissectie van een levende foetus van bv 17 a 18 weken kan emotioneel gezien best ingrijpend zijn, denk ik. Over de ervaring daarvan door collega Marijn de Mol had ik graag meer willen lezen.

met vriendelijke groet,

Erik Stolper

Erik Stolper, huisarts-onderzoeker