Zuivel kan botten verzorgingshuisbewoner sterk houden

Een paar oude handen is gevouwen om een kop melk.
Inge Groenendijk
Lisette de Groot
Pol Grootswagers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6570
Abstract

Kwetsbare ouderen krijgen vaak te weinig eiwitten en calcium binnen. Een grote Australische studie in verzorgingshuizen laat zien dat extra zuivel het aantal fracturen en valincidenten onder bewoners kan verminderen.

Eiwit- en calciumsuppletie via reguliere zuivelproducten verlaagt het fractuur- en valrisico van ouderen. Dat blijkt uit Australisch onderzoek waarvan elders in het NTvG een beknopte samenvatting staat (D6537).1

De opzet van dit onderzoek is zeer overtuigend door de grote onderzoekspopulatie, die bestond uit meer dan 7000 kwetsbare, vitamine D-sufficiënte ouderen; de randomisatie van 60 verschillende instellingen en de goede naleving van de interventie. Bovendien duurde de interventie 2 jaar, wat voor onderzoek naar botgezondheid zeer gewenst is.

De interventiegroep in dit onderzoek had een 33% lager algemeen fractuurrisico, een 46% lager risico op een heupfractuur en een 11% lager risico op vallen ten opzichte van de controlegroep. Op basis van deze resultaten zouden 65 mensen eiwit- en calciumsuppletie moeten krijgen om 1 fractuur te voorkomen en 48 mensen om 1 val te voorkomen. Naast verbeteringen op de harde eindpunten werden ook verbeteringen gevonden op gerelateerde biologische parameters…

Auteursinformatie

Wageningen Universiteit, afd. Humane Voeding en Gezondheid, Wageningen: I. Groenendijk, MSc, voedingskundige; prof.dr. L. de Groot, voedingskundige en epidemioloog; dr. P. Grootswagers, voedingskundige

Contact I. Groenendijk (inge.groenendijk@wur.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Inge Groenendijk ICMJE-formulier
Lisette de Groot ICMJE-formulier
Pol Grootswagers ICMJE-formulier
Meer calcium en eiwit, minder heupfracturen

Gerelateerde artikelen

Reacties