Zorginstituut: oefentherapie bij artrose in basispakket

Lucas Mevius
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:C3442

Oefentherapie bij artrose van heup en knie kan voor maximaal 12 behandelingen in het basispakket worden opgenomen. Oefentherapie bij reuma heeft geen plaats in het basispakket, zo adviseert Zorginstituut Nederland in een recent rapport (9 maart 2017).

Voor een aantal aandoeningen van het bewegingsapparaat onderzocht het Zorginstituut of oefentherapie onder begeleiding van een fysio- of oefentherapeut vergoed moet worden uit het basispakket, nadat VWS-minister Schippers hier eind 2015 om vroeg.

Het Zorginstituut adviseert bewezen effectieve oefentherapie bij artrose van knie en heup voor maximaal 12 behandelingen per jaar vanuit het basispakket te vergoeden. Dat zou voldoende moeten zijn om een patiënt de oefeningen aan te leren, die ze vervolgens zelf thuis of in de sportschool kan blijven uitvoeren. ‘Opneming in de basisverzekering leidt op jaarbasis tot een positief substitutie-effect van 5 miljoen euro, voornamelijk als gevolg van uitstel van protheseplaatsingen’, zo schrijft het Zorginstituut in een begeleidende brief.

Voor reumatoïde artritis en spondyloartritis acht het Zorginstituut de effectiviteit van oefentherapie niet bewezen. Het advies aan de minister luidt dan ook deze behandeling niet in de basisverzekering op te nemen.

Het Zorginstituut doet geen uitspraak over oefentherapie bij radiculair syndroom met motorische uitval, omdat deze patiënten meestal door een neuroloog behandeld worden. Wel hint het Zorginstituut op onderzoek naar de effectiviteit en kosteneffectiviteit van oefentherapie bij aspecifieke lagerugklachten of hernia zonder motorische uitval.

Gerelateerde artikelen

Reacties