Zorg voor multimorbiditeit is meer dan het tellen van ziektes

Illustratie van een vrouw achter haar laptop zittend op een pillendoos
Barbara C. van Munster
Jako S. Burgers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7906
Abstract

De term ‘multimorbiditeit’ staat voor ‘meerdere ziektes’, maar heeft voor patiënten veelal een ‘morbide’ bijsmaak. In de Angelsaksische literatuur wordt dan ook gepleit voor het vervangen van de term ‘morbidity’ door ‘conditions’, ofwel aandoeningen. De onduidelijke definitie en de beperkingen van de focus op ziektes maken dat het meten van multimorbiditeit niet zonder meer bijdraagt aan betere zorg of onderzoek.

De prevalentie van mensen met meerdere chronische aandoeningen neemt snel toe.1 Op 1 januari 2021 hadden 5,7 miljoen mensen in Nederland twee of meer chronische aandoeningen, gebaseerd op een selectie van 109 chronische aandoeningen. In een onderzoek uit 2022 waren zorgverleners en patiënten het erover eens dat multimorbiditeit gedefinieerd moet worden als het hebben van twee of meer langdurige aandoeningen.2 Aandoeningen zouden moeten worden meegeteld als ze momenteel actief zijn, blijvende effecten hebben, een voortdurende behandeling, zorg of therapie vereisen, toezicht nodig hebben, of terugkerende klachten geven die voortdurende zorg vereisen.

Wanneer heeft iemand multimorbiditeit?

Een systematische review van 566 onderzoeken naar de definitie van multimorbiditeit vond een gebrek aan consensus in de selectie van de relevante aandoeningen.3 In de helft van de studies werden slechts 8 aandoeningen consistent meegenomen (diabetes, beroerte, kanker, chronische obstructieve longziekte, hypertensie, coronaire hartziekte, chronische nierziekte en hartfalen). Het totaal aantal aandoeningen…

Auteursinformatie

UMC Groningen, Universitair Centrum Ouderengeneeskunde, Groningen: prof.dr. B.C. van Munster, internist-geriater. Universiteit Maastricht, Faculty of Health, Medicine and Life Sciences, Maastricht: prof.dr. J.S. Burgers, huisarts.

Contact B.C. van Munster (b.c.van.munster@umcg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Barbara C. van Munster ICMJE-formulier
Jako S. Burgers ICMJE-formulier
De prevalentie van multimorbiditeit
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties