Wanneer ben je voldoende beschermd tegen blootstelling aan cytostatica?

Zin en onzin van beschermende maatregelen

Klinische praktijk
Mirjam Crul
Oscar Breukels
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4500
Abstract

Aan het werken met geneesmiddelen kunnen gezondheidsrisico’s verbonden zijn, vooral bij direct contact. In ziekenhuizen geldt dit onder andere bij het werken met cytostatica. Het daadwerkelijke risico wordt bepaald door de toxiciteit van het geneesmiddel en de hoeveelheid waarmee de medewerker in aanraking komt. In de Europees wetgeving, die bestaat uit maar liefst 23 verschillende directieven,1 wordt het kader gegeven waar werkgevers van de lidstaten zich aan moeten houden om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren. Elk lidstaat heeft binnen dit kader ook nationale normen, voor Nederland verwoord in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet).2

De praktische maatregelen dienen door elke beroepsgroep zelf in richtlijnen gevat te worden, wat in Nederland voor de ziekenhuizen is gedaan in de zogenoemde arbocatalogi.3,4 Er geldt een getrapte systematiek: de beroepsnormen moeten binnen de nationale wet passen, die weer binnen de richtlijnen van de Europese directieven moet blijven. De hoeveelheid juridische tekst en…

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, locatie VUmc, afd. Klinische Farmacologie en Apotheek, Amsterdam: dr. M. Crul, ziekenhuisapotheker. Meander Medisch Centrum, afd. Klinische Farmacie, Amersfoort: drs O. Breukels, ziekenhuisapotheker.

Contact M. Crul (m.crul@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Mirjam Crul ICMJE-formulier
Oscar Breukels ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties