Ziekte van Von Recklinghausen: signum mali ominis!

Klinische praktijk
J.A. Romijn
P.C.M. van de Berg
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1987;131:1553-4

Dames en Heren,

De klassieke neurofibromatosis, zoals deze in 1882 door Von Recklinghausen werd beschreven, wordt gekenmerkt door multipele neurofibromen en café-au-lait-vlekken. De film over de ‘elephant man’, John Merrick, die in de vorige eeuw in Engeland woonde en daar veel opzien baarde, maakte een extreme uitingsvorm van deze ziekte aanschouwelijk voor een breed publiek. Uit de navolgende ziektegeschiedenis blijkt echter dat het ziektebeeld meer omvat dan de vermelde pathognomonische verschijnselen.

Patiënt A, een 53-jarige vrouw, leed aan de ziekte van Von Recklinghausen, hetgeen zich uitte in vele cutane neurofibromen en café-au-lait-vlekken. Zij meldde zich bij een gynaecoloog wegens postmenopauzaal bloedverlies en werd vervolgens opgenomen voor een gefractioneerde curettage onder narcose. Behoudens een als essentieel geduide hypertensie, welke behandeld werd met zoutbeperking en een bèta-blokker, vermeldde de anamnese geen bijzonderheden.

Vlak voor de operatie, die elders plaatsvond, werd een niet-zieke vrouw gezien met een bloeddruk van 140100 mmHg bij een…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum bij de Universiteit van Amsterdam, Intensive Care volwassenen, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

J.A.Romijn, internist; P.C.M.van de Berg, anesthesist.

Contact J.A.Romijn

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties