Ziekte van Creutzfeldt-Jakob door besmet groeihormoon.

Nieuws
J.B. Meijer van Putten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1996;140:1745
Download PDF

Ziekte van Creutzfeldt-Jakob door besmet groeihormoon. – In Groot-Brittannië heeft het Hooggerechtshof het ministerie van Volksgezondheid en de Medical Research Council verantwoordelijk gesteld voor de dood van 11 jonge mensen aan de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD). Zij hadden een behandeling ondergaan met hypofysair groeihormoon (The Times, 20 juli). Het ging om een proces waarin familieleden van de inmiddels overleden patiënten een schadevergoeding eisten van de Britse regering. Er zijn daarnaast in Groot-Brittannië nog 1900 patiënten die in de wetenschap leven dat zij wellicht ook besmet zijn.

In zijn uitspraak stelde de rechter dat de ambtenaren van het ministerie en de Medical Research Council ‘traag’ en ‘lethargisch’ hadden gereageerd op de toenemende bezorgheid in de wetenschappelijke wereld dat groeihormoon besmet kon zijn met de verwekker van CJD. Erger nog, nadat de Medical Research Council op de mogelijke gevaren was gewezen door dr. Alan Dickinson, die zich als veterinair onderzoeker bezighield met scrapie, had deze instantie pas bijna een jaar later advies gevraagd aan 2 experts. Binnen een week antwoordden zij dat de uitwerking van besmette groeihormonen zo verschrikkelijk kon zijn dat zij er zich geen voorstelling van konden maken; zij wisten niet ‘how bad the worst is’. Iedere arts die groeihormoon gebruikt, moet bewust gemaakt worden van de mogelijke gruwelijke gevolgen, zo zeiden zij.

In plaats van dit mee te delen aan de artsen die jonge mensen met groeiproblemen behandelden, werd deze informatie voorbehouden aan een klein aantal ingewijden, aldus de rechter. Hij voegde daaraan toe: ‘Een waanzinnige filosofie had in het ministerie van Volksgezondheid en de Medical Research Council postgevat; de mogelijke besmetting van menselijk groeihormoon met ’slow virus‘ was te gruwelijk om rekening mee te houden. Pas toen in 1985 3 met groeihormoon behandelde Amerikaanse patiënten aan CJD overleden waren, werd de therapie in Groot-Brittannië een halt toegeroepen. Als de aan een behandeling met groeihormoon verbonden risico's eerder bekend waren gemaakt, zouden veel mensen nooit CJD hebben gekregen, zo conlcludeerde de rechter

De beslissing van de rechtbank betekent dat alleen patiënten die de behandeling na 1 juli 1977 begonnen zijn (of hun families) in aanmerking komen voor compensatie. De advocaten van de families van de slachtoffers willen het daar niet bij laten zitten: het ministerie van Volksgezondheid moet in de naam van de menselijkheid uitkeringen geven aan alle families en alle individuen, ongeacht wanneer hun behandeling begonnen is. Er zal een motie worden ingediend bij het Huis van Afgevaardigden om iedereen compensatie te geven.

Dit jaar werd de eerste Nederlandse patiënt met CJD als gevolg van een behandeling met hypofysair groeihormoon opgespoord (Ned Tijdschr Geneeskd 1996;140:1190-3). Uit een commentaar op deze geschiedenis in dit tijdschrift (1996;140:1163-5) blijkt dat ook in Nederland tot 1985 patiënten met menselijk groeihormoon zijn behandeld. De kans dat er bij meer Nederlandse patiënten die met hypofysair groeihormoon zijn behandeld, CJD zal optreden, wordt klein geacht, maar is wel degelijk aanwezig.

Gerelateerde artikelen

Reacties