Zetten sociale media jongere aan tot ongezond gedrag?

Iemand die op zijn telefoon kijkt
Rosie Sikkel
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:C5631

Jongeren die veelvuldig sociale media gebruiken, vertonen relatief vaak gedrag dat risicovol is voor de gezondheid. Zo hebben ze vaker ongezonde eetgewoontes en gebruiken ze frequenter alcohol en drugs. Dat blijkt uit een systematische review en meta-analyse van Britse onderzoekers.

De onderzoekers doorzochten voor hun review (BMJ. 383;e073552) ruim 17.000 artikelen met gegevens over socialemediagebruik en gezondheidsgedrag van jongeren tussen de 10 en 19 jaar, gepubliceerd in de periode januari 1997-juni 2022. Ze excludeerden onderzoeken over studenten van hogescholen en universiteiten omdat hun socialemedia- en leefstijlgewoontes mogelijk verschillen met niet-studerende jongeren.

Uit de database selecteerden de onderzoekers 126 artikelen voor hun systematische review, waarvan ze er 73 gebruikten voor hun meta-analyse. De systematische review omvatte data van 1.431.544 adolescenten met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar. Het merendeel van de geselecteerde studies was crosssectioneel (79%) en richtte zich…

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Public Health
Dit artikel wordt besproken in#32 Medicijnen in de zwangerschap
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties