Werkgeluk

werkgeluk
Menno de Bree
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:D4615
Abstract

Het leven is een ingewikkelde zaak, maar dat weerhoudt de meeste mensen, waaronder u ook wellicht, er niet van zich hun hele leven lang in te spannen om gelukkig te worden en te blijven – een onderneming die volgens mij in veel gevallen volstrekt kansloos is omdat ik vermoed dat de mens nu eenmaal niet voor geluk is gemaakt.1

Samenvatting

Kun je als dokter gelukkig worden van je werk? Om deze vraag te beantwoorden formuleer ik op basis van het geluksbegrip van Aristoteles vier criteria waarmee je kunt bepalen of de beroepspraktijk van dokters kans kan bieden op geluk. In het tweede deel stel ik dat het artsenwerk in principe aan die criteria voldoet. Maar daarmee is geluk geen vanzelfsprekendheid. Door scherper in beeld te krijgen wat werk waardevol maakt, zie je ook beter wat het werkgeluk bedreigt. Per criterium noem ik enkele voorbeelden. Die bedreigingen zijn vaak cultureel en maatschappelijk van aard en lastig op individueel niveau te pareren; het eventuele niet-gelukkig zijn in je werk is daarmee ook niet per se een teken van je competentie- of talenttekort.

Auteursinformatie

M. de Bree, filosoof, auteur, spreker, docent en columnist bij Het financieele dagblad. Hij schrijft op persoonlijke titel.

Contact M. de Bree (info@mennodebree.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Menno de Bree ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties