Weinig pijn, toch een miltruptuur

Diagnostiek na een stomp buiktrauma
Casuïstiek
18-04-2013
Robert R.J. Coebergh van den Braak, Maarten van der Elst, Jolanda Scheffers en Mark Heitmann

Achtergrond

Na een stomp buiktrauma is de milt het meest en vaak ook het enige aangedane orgaan. Een miltruptuur kan hevige pijnklachten en hemodynamische instabiliteit geven, maar kan ook slechts geringe symptomen geven. Een niet-afwijkend lichamelijk onderzoek na een stomp buiktrauma sluit een miltruptuur niet uit.

Casus

De huisarts verwees een 34-jarige man met blanco voorgeschiedenis naar de afdeling radiologie voor het maken van abdominale echo vanwege toenemende buikpijn en erytrocyten in de urine na een stomp buiktrauma door een val van de fiets 2 dagen eerder. Vanwege vrij vocht op de echo lieten wij een CT-scan maken die een miltruptuur graad III toonde. Patiënt werd conservatief behandeld en na 2 dagen klinische observatie uit het ziekenhuis ontslagen.

Conclusie

Intra-abdominale orgaanschade na een stomp buiktrauma kan zich laat en met geringe symptomen uiten. Bij nieuwe, progressieve of lang persisterende klachten is beeldvormend onderzoek nodig. Hemodynamisch stabiele patiënten met een miltruptuur worden vaak niet-operatief behandeld; duidelijke instructies over fysieke inspanning en poliklinische controle zijn hierbij van belang.

Lees verder als abonnee

Doorlezen met Blendle

Word abonnee

  • wekelijks het papieren tijdschrift
  • online toegang tot alle artikelen
  • geaccrediteerde nascholing
Sluit een abonnement af

Registreer als abonnee