Weinig herkenning van psychische problemen bij kinderen door ouders en huisartsen

Onderzoek
M. Foets
J. Cuperus
P. Spreeuwenberg
P. Verhaak
H. van Engeland
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1996;140:1907-12
Abstract

Samenvatting

Doel

Vaststellen van de prevalentie van psychische problemen bij kinderen in de Nederlandse huisartspraktijk; nagaan in welke mate de ouders en de huisartsen deze problemen herkennen.

Opzet

Descriptief.

Plaats

Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL) en Academisch Ziekenhuis, afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Utrecht.

Methode

Bij 810 kinderen werd de kans op het vóórkomen van emotionele en gedragsproblemen onderzocht door middel van de ‘Child behaviour checklist’ (CBCL), ingevuld door een ouder of verzorger van een kind dat bij de huisarts kwam. Van dezelfde kinderen werden de huisartsbevindingen geregistreerd.

Resultaten

Van de kinderen behaalden 62 (7,7) een CBCL-score die wees op psychische problemen (> P90). Van hen kampten er meer met leer- en gedragsproblemen, waren er meer blijven zitten en kwamen er meer terecht in het speciaal onderwijs dan van degenen met een lage CBCL-score. Toch bleken de meeste ouders (86) van kinderen met een hoge CBCL-score geen problemen met hun kinderen te ervaren. Bij ongeveer 40 van deze kinderen werden door de ouders in de 2 weken voor het onderzoek geen psychische klachten waargenomen. Overigens was slechts 15 van de kinderen met een hoge CBCL-score geheel zonder klachten, tegenover bijna 40 van de kinderen met een lage score. Relatief meer kinderen met een hoge CBCL-score waren bij huisarts, maatschappelijk werk of geestelijke gezondheidszorg geweest, maar alleen het laatste verschil was significant. Voor 7 kinderen (minder dan 1 van het totaal) waren psychosociale problemen de aanleiding voor het huisartsbezoek; 1 van dezen had een hoge CBCL-score. De huisarts vermoedde zelden een psychosociale achtergrond bij de klachten; daarbij was er geen verband met de CBCL-score. Hij stelde bij 11 kinderen (1,4) een ‘psychische’ of ‘sociale’ diagnose; 2 van hen hadden een hoge CBCL-score.

Conclusie

Kinderen met psychische problemen (hoge CBCL-score) kwamen niet meer of vaker bij de huisarts dan andere kinderen. Bij de meeste kinderen met een hoge score ervoeren de ouders geen problemen en riepen dan ook geen huisartsenhulp in.

Auteursinformatie

Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL), Postbus 1568, 3500 BN Utrecht.

Mw.dr.M.Foets, socioloog; drs.P.Spreeuwenberg en dr.P.Verhaak, psychologen.

Academisch Ziekenhuis, afd. Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Utrecht.

Mw.drs.J.Cuperus, orthopedagoog; prof.dr.H.van Engeland, kinder- en jeugdpsychiater.

Contact mw.dr.M.Foets

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties