Waarom zei ik niets?

23-03-2021
Caroline Geetan

Caroline Geetan

Caroline Geetan won in 2020 de studentencolumnwedstrijd. Ze studeert Geneeskunde aan de UvA en is een van de 6 vaste columnisten voor het NTvG.

Over de auteur: 

Caroline Geetan won in 2020 de studentencolumnwedstrijd. Ze studeert Geneeskunde aan de UvA en is een van de 6 vaste columnisten voor het NTvG.

Zenuwachtig zit ik op het krukje naast de gynaecoloog, het is mijn eerste ochtend gynaecologie. De volgende patiënte komt binnen: een 37-jarige vrouw, eerstegeneratiemigrant uit Sudan, die graag weer zwanger wil worden. Ze beheerst het Nederlands niet goed en de tolk die zij geregeld had neemt de telefoon niet op. De arts probeert te begrijpen wat het probleem is, maar de taalbarrière speelt een grote rol. De arts herhaalt haar vraag in gelijke bewoording. Ik hoor haar diep zuchten wanneer de patiënte de vraag nog steeds niet begrijpt. De gynaecoloog kijkt me lachend aan en zegt: ‘Nou, volgens mij is de taal niet het enige probleem.’

Ze voert het lichamelijk onderzoek uit zonder enige verduidelijking of geruststelling. De patiënte vertrekt met een onzekere en terneergeslagen blik op haar gezicht. Ze heeft waarschijnlijk geen antwoord gekregen op haar hulpvraag. In het dossier legt de arts haar verdenking op een laag IQ vast.

Ik blijf stil, ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing