Vertrouwd en nieuw
Open

03-03-2016
Marlies van Wolfswinkel
Over de auteur: 

Marlies van Wolfswinkel is in opleiding tot internist-infectioloog in het Erasmus MC. Zij werkte eerder onder meer in Malawi en Sierra Leone. In de periode september-december 2015 was zij in Suriname om zich in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo verder te verdiepen in de infectieziekten (mvanwolfswinkel@gmail.com).

Vrijdagochtend 7 uur. Als ik naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) fiets is het buiten nog aangenaam koel. Buren maken een praatje over het hek, kinderen lopen in groen-wit geblokte bloesjes naar school. De wachtkamers bij de poliklinieken zitten al vol. In de overdrachtsruimte bespreekt de dienstdoende internist de opnames van de afgelopen 24 h; intoxicaties met paraquat en azijnzuur, een therapieontrouwe hiv-patiënt met een pneumocystispneumonie, patiënten met lobaire pneumonieën, ontregelde diabetes en een verdenking op leptospirose.

Als fellow infectieziekten draai ik hier een aantal maanden mee en mijn takenpakket blijkt divers. In de ochtend loop ik visite op de afdeling Bijzonder ...