Uitgeloot of afgekeurd?

30-03-2021
Toosje Valkenburg

Toosje Valkenburg

Toosje Valkenburg is huisarts in De Bilt en zet zich in voor Optimale Zorg – Dappere Dokters. Zij is een van de 6 vaste columnisten voor het NTvG.

Over de auteur: 

Toosje Valkenburg is huisarts in De Bilt en zet zich in voor Optimale Zorg – Dappere Dokters. Zij is een van de 6 vaste columnisten voor het NTvG.

Het circus van decentrale selectie is weer achter de rug, binnenkort horen de gelukkigen of zij tot bijvoorbeeld geneeskunde zijn toegelaten. Een groter aantal zal gedesillusioneerd zijn en de afwijzing als een persoonlijk falen ervaren. Zo ook mijn dochter. Ze ontving na ronde 1 van verloskunde al een onpersoonlijk mailtje met de mededeling dat over de uitslag niet zal worden gecorrespondeerd. Geen inzage, geen feedback. Dit betekent dat er geen enkele interesse is in de afgewezenen, ze krijgen niet de kans ervan te leren. Het inzicht in wie gezocht wordt, blijft voorbehouden aan de selectiecommissies.

Bedenk vooral ook dat het hele selectieproces zich afspeelt in een periode waarin de meeste kandidaten met iets heel anders bezig horen te zijn: hun eindexamen. Het tweede schoolexamentijdvak valt in januari, de selecties zijn begin februari. Geneeskunde Utrecht geeft voor de selectietoets een verbijsterende hoeveelheid stof op, dat alleen al is propedeusewaardig. Bij verloskunde worden de ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing