Keuzes

02-03-2021
Bas ter Brugge

Bas ter Brugge

Bas ter Brugge is aios Ouderengeneeskunde en voorzitter van de Stichting Dokters in Debat. Hij is een van de 6 vaste columnisten voor het NTvG.

Over de auteur: 

Bas ter Brugge is aios Ouderengeneeskunde en voorzitter van de Stichting Dokters in Debat. Hij is een van de 6 vaste columnisten voor het NTvG.

Recent vroeg een collega aan mij: Is het verstandig om nu eerst de 90-jarigen tegen het covid-19-virus te vaccineren? Ik knipperde met mijn ogen en stamelde dat we de meest kwetsbaren in onze samenleving beschermen. Op de IC zien we andere kwetsbare patiënten. Corpulente mannen van middelbare leeftijd. Niet de 90-jarigen. Ik denk dat dit komt doordat we als behandelaars vooruitdenken en het gesprek aangaan over de vraag welk beleid we voeren als een 90-jarige covid-19 krijgt. Onze coronazorg sluit zo beter aan bij de individuele patiënt. En zo zou het altijd moeten zijn.

De crux is ‘Advance Care Planning’ (ACP), de Engelse term voor een proactieve dialoog met de patiënt over de behandelmogelijkheden, -beperkingen en wensen. ACP is relevant voor elke arts omdat het overbehandeling voorkomt en de zorg persoonlijk maakt. De kern van dit gesprek is direct terug te voeren op de Nederlandse artseneed: ‘Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing