Goed is goed genoeg

07-01-2021
Toosje Valkenburg

Toosje Valkenburg

Toosje Valkenburg is huisarts in De Bilt en zet zich in voor Optimale Zorg – Dappere Dokters. Zij is een van de 6 vaste columnisten voor het NTvG.

Over de auteur: 

Toosje Valkenburg is huisarts in De Bilt en zet zich in voor Optimale Zorg – Dappere Dokters. Zij is een van de 6 vaste columnisten voor het NTvG.

‘In crises moeten we met 50% van de kennis 100% van de besluiten nemen,’ zegt onze minister-president. Hij heeft natuurlijk een punt, nog steeds weten we veel niet. Mensen nemen dagelijks beslissingen over onderwerpen waarvan ze niet alles weten. Aandelen bijvoorbeeld, of een wasmiddel.

Sterker nog, dokters doen dit de hele dag door. Een gouden regel tijdens mijn geneeskundestudie was: het is nooit ‘nooit’ en nooit ‘altijd’. Ik heb er menig multiple-choice-examen op gered. 100% kennis bestaat niet in de geneeskunde, het is altijd een kwestie van kennis, vaardigheid en wijsheid. En dat zouden we ons veel indringender kunnen realiseren.

Kennis is ook bij lange na niet genoeg bij het nemen van beslissingen. Louter vertrouwen op kennis leidt juist tot starheid en de illusie van maakbaarheid. De valse hoop dat oplossingen simpel worden als je alles weet. Deze manier van denken vinden we veelvuldig terug in kwaliteitsinstrumenten en accreditaties. Vinkje aan vinkje uit, het ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing