De sporttas
Open

13-11-2014
Nicole Goossens
Over de auteur: 

Nicole Goossens is arts-assistent eindredactie bij het NTvG, waar ze een half jaar werkt op de vaste redactie. Hier kan ze geneeskunde bezien vanuit een ander perspectief. Het is dus een mooi moment om te bedenken waarom ze ook alweer kinderarts wil worden. 4 weken lang schrijft ze over zieke kinderen als haar persoonlijke inspiratiebron (n.goossens@ntvg.nl).

Een paar jaar geleden liep ik stage op de polikliniek Kinderlongziekten, waar die ochtend een multidisciplinair spreekuur werd gehouden voor kinderen met taaislijmziekte. Ik vind dat medisch-inhoudelijk een superinteressante aandoening. Maar op de poli valt al helemaal veel te leren. Al gauw werd mij duidelijk dat deze patiënten van een heel ander kaliber zijn dan hun leeftijdsgenootjes. Ze weten goed wat ze willen, maar vooral wat ze niet willen.

Tussen de spelende kinderen in de wachtkamer zit een kleine jongeman naast zijn moeder. Zijn hoofdje, mondkapje, bloesje en colbertje komen net boven zijn enorme sporttas op schoot uit. Hij kijkt steeds ongeduldig ...