Dappere Zorgbestuurders

Mirella Buurman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:B986

Pre operatieve screening door cardioloog, longarts en nefroloog van een patiënt die met nierinsufficiëntie, COPD en hartfalen al bekend is bij de internist is geldverspilling! Zo schreef Marcel Levi, baas van het AMC, eind augustus in Medisch Contact. Levi is een zorgbestuurder die zich opwerpt als bestrijder van geldverspilling in de zorg. In zijn column roept hij dokters en verzekeraars op hetzelfde te doen.

Wat kunnen zorgbestuurders doen als ze de kosten in de zorg willen beheersen? Ze kunnen hun personeel informatie laten inwinnen bij medebehandelaars van de patiënt en voorkomen dat ze medisch onderzoek dat elders is gedaan overdoen…

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Johan
Detering

Natuurlijk is het goed alle bureaucratie te vermijden en vooral aandacht te bsteden aan de patiënt. Maar hoe dapper is een zorgbestuurder die zich opwerpt als bestrijder van geldverspilling in de zorg als hij aan de voorkant zeer strenge selectiecriteria oplegt?

In het AMC wordt aan de voorkant (bijvoorbeeld bij consultatie of doorverwijzing vanuit perifere klinieken) zeer strenge selectiecriteria opgelegd aan de professionals. Dit om voor het AMC kosten te vermijden en in de output met hoge slagingspercentages te pronken. Niet persé in het beang van de individuele patiënt die komt voor hulp en advies, En mocht behandeling niet mogelijk blijken, voor een behoorlijke en adequate uitleg. Helaas is dat in het AMC, waar vooral het belang van terugdringen van kosten de prioriteit is, niet meer mogelijk.

Hoe dapper is dat?

 

Johan Detering, directeur, GGD Zaanstreek-Waterland