Wateraspiratie door neonaat tijdens badbevalling

Klinische praktijk
Bart. C.W. Kuipers
Elsemieke van Noort
Corrie W.F.M. Jacobs
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:D74
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

De badbevalling wordt steeds populairder vanwege voordelen voor de moeder. Deze moeders ervaren minder pijn waardoor pijnstilling gedurende de bevalling minder frequent nodig is. Er lijkt echter aan voorbijgegaan te worden dat de neonaat tijdens een onderwaterbevalling water kan aspireren, met respiratoire problemen tot gevolg.

Casus

Een 1 dag oude neonaat werd ingestuurd wegens een versnelde ademhaling na de geboorte thuis in bad. De ademfrequentie van de neonaat was 100/min zonder duidelijke dyspneu. De röntgenfoto van de thorax liet een bilateraal vlekkerig beeld van de longen zien, dat paste bij badwateraspiratie. Met intraveneuze antibiotische behandeling gedurende 7 dagen knapte de neonaat op en kon hij naar huis worden ontslagen.

Conclusie

Een badbevalling kan respiratoire problemen bij de neonaat veroorzaken. Als een zwangere in bad wil bevallen, dient zij ook gewezen te worden op de eventuele nadelige gevolgen voor de neonaat.

Auteursinformatie

Jeroen Bosch Ziekenhuis, afd. Kindergeneeskunde, ’s-Hertogenbosch.

B.C.W. Kuipers, MSc, aios kindergeneeskunde; E. van Noort, BSc, coassistent; drs. C.W.F.M. Jacobs, kinderarts-neonatoloog.

Contact B.C.W. Kuipers, MSc, (Kuipersbcw@gmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Bart. C.W. Kuipers ICMJE-formulier
Elsemieke van Noort ICMJE-formulier
Corrie W.F.M. Jacobs ICMJE-formulier

Ook interessant

Reacties