Wat moet ik doen als mijn patiënt een jihadist is?

Perspectief
A.C. (Aart) Hendriks
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:B1151

In de serie ‘Juridische vraag’ geeft een jurist antwoord op een vraag waarvoor artsen in de praktijk vaak worden gesteld.

Rectificatie

Per 15 februari 2020 heeft de auteur het artikel geüpdatet. 

Vraag

Wat is de rol van de arts als de patiënt een jihadist is?

Juridische achtergrond

Wat is uw rol als arts wanneer u meent dat een van uw patiënten door zijn geloof of politieke overtuiging een gevaar vormt voor zichzelf of anderen? Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan een patiënt die jihadist is of sterk sympathiseert met jihadisten.

Sinds jaar en dag ontmoeten artsen patiënten – en collega’s – met een andere mening over onderwerpen als vaccineren, bloedtransfusies, abortus en euthanasie. Ook over onderwerpen als de opvoeding van kinderen, de man-vrouwrelatie, dienstplicht en het homohuwelijk bent u het soms hartgrondig oneens met anderen. Allemaal onderwerpen waar we verschillend over kunnen en mogen denken in ons land. En zolang we anderen daarmee niet schaden is dat geen probleem.

Maar wat als u te maken krijgt met patiënten met uiterst radicale geloofsopvattingen of politieke opvattingen? En wat als die opvattingen gepaard…

Auteursinformatie

Universiteit Leiden, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, departement Publiekrecht, Leiden.

Contact Prof.mr.dr. A.C. Hendriks, jurist (a.c.hendriks@law.leidenuniv.nl)

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Juridische vragen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Tibor
Poelmann

Ik mis de onderbouwing bij de stelling dat het gevaar "daarvoor in de regel te weinig reëel en concreet" zou zijn. En hoewel ik geen jurist ben, lijkt me dit dus geen stevige juridische onderbouwing voor het advies dat het beroepsgeheim in dergelijke gevallen niet doorbroken zou mogen worden.

Tibor Poelmann, huisarts