Wat levert MRI-onderzoek op bij mensen zonder klachten?

Commentaar
20-12-2018
Yolanda van der Graaf en Pieter van Eijsden

We kunnen het niet laten: gezonde mensen scannen op zoek naar afwijkingen die zo ernstig zijn dat de betrokkene zonder medisch ingrijpen ernstig ziek wordt of sterft. Voor organisaties als Prescan – u weet wel, die ‘uit liefde voor het leven’ – is het een ijzersterk verdienmodel: gezonde mensen scannen en ze met scan en al over de schutting van de reguliere gezondheidszorg gooien als je iets afwijkends vindt.

Dit verdienmodel is misschien verdedigbaar als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Het MRI-onderzoek moet een grote mate van zekerheid geven over de ernst van de bevinding. Anders worden veel klanten ongerust gemaakt, terwijl het uiteindelijk allemaal met een sisser afloopt. Die bevinding moet dan wel naar alle waarschijnlijkheid evolueren in iets waar je last van krijgt, en als het zover is, dan moeten we die aandoening kunnen genezen of het ziekteproces in ieder geval substantieel kunnen vertragen. En dan vergeten we voor het gemak dat de afwezigheid van afwijkingen op de MRI-scan leidt tot zogeheten ‘risicoverevening’: de diepgewortelde gewoonte van de mens om risico’s die hij ergens reduceert, elders weer te vergroten. ‘Mijn longen waren schoon, dus een paar sigaretjes maken niet uit’.

Plek voor een nette meta-analyse

Nu zou je denken dat, na decennia van debat over het scannen van mensen zonder klachten, de gegevens over de relatie tussen bevindingen, klachten en ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing