Wageningen kennishart van ‘Food Valley’

Wageningen kennishart van ‘Food Valley’
Jan Taco te Gussinklo
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:C196

artikel

‘Food Valley’ staat voor innovatie in de Nederlandse ‘agrifood’-sector. Voor sprinkhanen is daar geen plaats. Of toch wel? In het Restaurant van de Toekomst (www.restaurantvandetoekomst.wur.nl) zien ze er namelijk uit om op te vreten. En dat is letterlijk bedoeld: ze worden voorgeschoteld op een bonbon. Direct bij binnenkomst krijgt de bezoeker een bonbon met gefrituurde sprinkhaan, als de spreekwoordelijke ‘kers op de taart’. De reactie op de traktatie wordt consciëntieus vastgelegd door camera’s.

Door zich te laten uitnodigen in het sinds 2008 geopende Restaurant van de Toekomst stemt men ermee in (ondertekende verklaring) als proefpersoon te worden ingezet. En ‘proefpersoon’ betekent in dit geval ‘een persoon die proeft’. Verwonderde en misprijzende gelaatsuitdrukkingen worden geregistreerd door in totaal 45 videosystemen. Tevens worden ongemerkt de sfeerverlichting, de omgevingstemperatuur en de geur in het gebouw gemanipuleerd. En bij de kassa staat men – als bij toeval – op een in de vloer verwerkte weegschaal. Door middel van ‘tracking and tracing’ is te volgen naar welke voedingsmiddelen een bezoeker loopt en bij wie hij of zij aan tafel gaat zitten.

De 200 vaste plaatsen van het restaurant zijn bezet door universiteitsmedewerkers en studenten, van wie een aantal gegevens wordt bijgehouden in het zogenoemde ‘eetpatroondossier’ (EPD). Ook van de bezoeker wordt een EPD aangemaakt. Daarin wordt bijvoorbeeld vastgelegd hoe het gedrag verandert als een charmante dame achter de saladebar plaatsneemt en adviseert bij de keuze.

Hoewel in het restaurant wel degelijk onderzoek wordt uitgevoerd, wordt de sfeer van een researchlab zoveel mogelijk vermeden. De bezoeker merkt er dan ook weinig van dat achter de schermen een gigantische stroom gegevens voor analyse wordt opgeslagen. Het resultaat ziet men later terug in het bedrijfsrestaurant of bij de buurtsuper. Een eerste constatering: buiten het Restaurant van de Toekomst gaat de sprinkhaan het in ons menu niet redden. (Bijdrage: Jan Taco te Gussinklo.)

Ook interessant

Reacties